Drie beste dingen in het leven, De (1992)

Alternatieve titel: three best things life has to offer, The

Regie

Ger Poppelaars

Scenario

Ger Poppelaars

Release

03-12-1992

Studio

Studio Nieuwe Gronden

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal begint in Parijs, waar de kluis van het Nederlandse consulaat wordt opgeblazen. In een nabijgelegen café vertelt het Nederlandse meisje Sacha, een getalenteerde violiste, haar vriendin dat ze zwanger is en naar Amsterdam gaat om de vader van het kind te bezoeken. In de trein ontmoet ze een circusartiest die haar op het Centraal Station een doos in bewaring geeft, waarin later een gekooide eend blijkt te zitten. Sacha's vriend is niet thuis en haar vader, een mislukte concertpianist, is haar liever kwijt dan rijk. Als ze dan ooknog beroofd wordt en nergens onderdak voor de nacht kan vinden, probeert ze de circusartiest op te sporen. De doos met de eend blijkt dan plotseling het doelwit van een stel duistere types, maar het meisje wordt gered door Caspar, een sjacheraar die toevallig net inbreekt in hethuis waar Sacha zich verstopt. Hij neemt haar mee naar de aftandse autobus waarin hij met zijn partner in duistere zaken -Maarten- bivakkeert. Caspar en Maarten zijn twee idealistische randfiguren. De drie beste dingen in het leven zijn volgens hen die ene saxofoonsolo uit 'My favourite things' van John Coltrane, het eten van een lekker broodje op een met naam en toenaam genoemd Italiaans pleintje en Peter, de soepschildpad, die nu al vijftig jaar in hetzelfde aquarium in Artis rondzwemt. Als Sacha erachter komt dat haar vriend een volkomen fout type is, dreigt er tussen Casper en Sacha langzaam iets moois op te bloeien...

Cast

Loes Wouterson (Sacha), Victor Löw (Caspar), Jack Wouterse (Maarten), Gerard Thoolen (Otto, louche onderwereldfiguur), Gijs Scholten van Aschat (Thomas), Michel van Dousselaere (Tsjech Jawek), Pierre Bokma (Ben), Eric van der Donk (vader), Emannuelle Maridjan-Koop (Mo), Adrian Brine (hoteleigenaar), Han Kerckhoffs (Dick van Doorn), Anouk Broersma (meisje achter de bar), Marle Krijnen (buurmeisje Ben), Peter de Baan (buurman Ben), Wouter Steenbergen (straatrover), Jacques Commandeur (buurman Jawek), Elisabeth Sartori (Beppie), HenrykGajewski (eenzame Pool), Rosa Merkies (zangeres feest), Nick Flynn (Michael), Cecile Wiewel (meisje in de nacht), Leonil McGormick(conducteur), Chip Bray (Terrance Peabody), René de Wit (ghettoblaster boy), Shyla Zoet (ghettoblaster girl)

Ontstaan

Opgenomen in Nederland (Amsterdam), Frankrijk (Parijs) en Italië (Rome).

Prijzen

Grote Prijs van het Publiek in Angers. Behalve een eervollevermelding leverde dat de regisseur 20.000 francs op en de film 30.000 franc distributie-ondersteuning voor uitbreng in Frankrijk.

Filmuziek

Hennie Vrienten

Camera

Lex Wertwijn

Montage

Wim Louwrier

Kostuums

Linda Rogers

Geluid

Alex Booy

Kleur

Kleur

Art director

Gert Brinkers