Onfatsoenlijke vrouw, De (1991)

Alternatieve titel: indecent woman, The

Regie

Ben Verbong

Scenario

Marianna Dikker, Jean van de Velde, Ben Verbong, Peter Märthesheimer, Pea Fröhlich

Release

26-04-1991

Studio

Movies Film Production, Veronica Omroep Organisatie

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

DE ONFATSOENLIJKE VROUW opent met een citaat van Georges Bataille: 'Ik hoop dat ieder mens zich eens radicaal verliest, al is het maar één keer'. Een welgestelde celliste, Emilia, getrouwd met een gevangenispsychiater -Charles- en moeder van een dochtertje, realiseert onontgonnen sexuele fantasieën. Na de dood van haar moeder ruimt Emilia haar ouders' huis op. Daarbij wordt ze verrast door een onbekende. Hij blijkt de nieuwe eigenaar van het pand te zijn. De man probeert haar te verleiden, maar bij de eerste ontmoeting weerstaat Emilia de verleiding. Bij de tweede ontmoeting breekt haarweerstand. Ze beginnen een relatie onder het motto 'alles kan, totdat een van beiden stop zegt'. Zij blijft echter het onderscheid maken tussen lust en liefde. Als zij besluit om een einde te maken aan de relatie, wil haar minnaar daar niets van weten. De hele film is een brief aan haar echtgenoot Charles; Emilia ondertekent met 'Kus - je 'onfatsoenlijke' vrouw'

Cast

José Way (Emilia), Huub Stapel (Leon), Coen van Vrijberghe de Coningh (Charles), Marieke van Leeuwen, Theo de Groot

Ontstaan

Coen vanVrijberghe de Coningh had de rol van Charles mede aanvaard vanwege een interessante onderlijn: hij was gevangenispsychiater en behandelde psychotische criminelen. Terwijl zijn vrouw een relatie krijgt met een ander, zag je gesprekken met een gevangene die vertelt waarom hij een vrouw heeft vermoord; de gevoelens van de crimineel gaan op een bepaalde manier gelijk oplopen met die van de psychiater, wiens vrouw hem ontglipt. Die vijf scènes, tussen Coen van Vrijberghe de Coningh en Han Kerkhoffs, zijn echter uit de film geknipt. 97.850 bezoekers, nummer 36 over 1991.

Facts

Ben Verbong wilde Renée Soutendijk voor de hoofdrol, maar zij moest naar Amerika om een film af te maken. José Way kende hij omdat ze jarenlang bij De Nieuwe Dansgroep danste waaraan ook Verbongs echtgenote was verbonden.

Filmuziek

Nicola Piovani

Camera

Lex Wertwijn

Montage

Ton de Graaff

Kostuums

Tamara Jongsma

Geluid

Peter Flamman

Kleur

Kleur

Art director

Dick Schillemans