Eline Vere (1991)

Regie

Harry Kümel

Scenario

Jan Blokker, Patrick Pesnot

Release

01-03-1991

Studio

Sigma Filmproducties

Duur

135
Filminformatie

Verhaal

Eline Vere is een mooie, rijke en getalenteerde jonge vrouw, die in de gegoede burgerij van Den Haag leeft. Ze wordt verliefd op Fabrice, een operazanger, tijdens een première in Brussel. De illusie duurt niet lang en wordt verstoord als ze ontdekt dat de operazanger minder romantisch is dan zij dacht. Ze krijgt een verhouding met Otto, afkomstig uit het zelfde milieu als Eline. Tegelijkertijd biedt haar vriendschap met haar neef Vincent, het zwarte schaap van de familie, haar een ontsnapping uit het aristocratische milieu met zijn strikte formaliteiten. Door Vincents invloed verbreekt Eline ook de verloving met Otto. Hierdoor vervreemdt ze zichzelf van haar omgeving. Gedreven door haar verlangen naar romantiek, vlucht ze naar haar tante in Brussel. Daar ontmoet ze Vincents vriend Lawrence, in wie ze haar laatste kans op geluk ziet. Als Eline realiseert dat Lawrence diepere gevoelens koestert voor Vincent en dat haar geliefde neef Vincent in feite een rivaal is, worden haar illusies nogmaals verstoord. Na deze ervaring raakt Eline in een depressie. Ze zoekt haar toevlucht in een extase veroorzaakt door drugs. Als een morfine-verslaafde keert ze uiteindelijk terug naar Den Haag, maar alleen om te doen wat ze ziet als haar noodlot: het plegen van zelfmoord.

Cast

Marianne Basler (Eline Vere), Monique van de Ven (Betsy van Raat), Johan Leysen (Henk van Raat), Thom Hoffman (Vincent Vere), Paul Anrieu (oom Daniel), Aurore Clément (tante Élise), Bernard Kruysen (Theo Fabrice), Michael York (Lawrence St. Claire), Mary Dresselhuys (mevrouw Van Raat), Michael Pas (Georges), Miryanne Boom, Herman Gillis, Karen van Parijs, Alexandra van Marken, Ragnhild Rikkelman, Koen de Bouw, Tom Jansen, Nelly Frijda, Joop Admiraal, Max Croiset, Huib Versluys, Alexandre von Sivers, Dora van der Groen, Veronique Konings, Han Smit, Re Leonie, Griete van de Akker, Jack van de Broek, Angelique Ebner, Gert Jan Louwe, Cok van der Lee, Luuk Theeboom, Jacqueline Ebskamp, Marieken Smit, Annelies Smit, Heleen Strost, Sebastiaan Kardol, Elise Kardol, Danny van Blitterswijk, Koen Kessels, Pierre Bartholomée, Dirk Baert, Marie-Ange Dutheil, Bruno Bulté, Julien Roy, Olivier Cuvelier; stand in Eline: Andrea den Haring, nasynchronisatie Eline: Margo Dames

Ontstaan

Nederlands-Belgisch-Franse co-productie. Budget: acht miljoen gulden. Gefilmd op locatie in Den Haag, Antwerpen en Brussel. De film heeft een beperkt aantal scènes met 'matte-shots', o.a. regen en sneeuw zijn inge-'mat' bij de opnamen die in de zomer plaatsvonden. Maruschka Detmers zou zich aanvankelijk in de oogstrelende robes van Eline Vere hullen. 108.495 bezoekers, nummer 33 over 1991.

Er bestaat ook een lange filmversie van 161 minuten van ELINE VERE.

Facts

'Eline Vere' was vanaf dinsdag 30 november 1993 als driedelige televisie-serie bij de AVRO te zien, waarbij materiaal werd gebruikt dat niet in de bioscoopversie te zien was. Elke aflevering duurde circa 60 minuten.

Filmuziek

Laurens van Rooyen

Camera

Eduard van der Enden

Montage

Ludo Troch

Kostuums

Yan Tax

Geluid

Bruno Tarrière

Kleur

Kleur

Art director

Ben van Os, Jan Roelfs