Een dubbeltje te weinig (1991)

Regie

André van Duren

Scenario

Peter van Gestel

Release

02-05-1991

Studio

NCRV, First Floor Features

Duur

72
Filminformatie

Verhaal

Nederland, begin jaren vijftig. Een 16-jarige jongen en een even oud meisje maken op een doordeweekse dagkennis met elkaar. De jongen spijbelt, het meisje is voor drie dagen van de middelbare meisjesschool gestuurd. Er ontstaat een voorzichtigetoenaderingspoging tussen de twee. Ankie leeft nogal onder druk van haar moeder. Jop is door de (niet-) opvoeding van zijn vader wat ongedwongener en minder conventioneel van aard. Uiteindelijk gebeurt er iets, waaruit zal blijken dat het meisje toch sterker is dan ze zich aanvankelijk voordeed. Het drama in dit verhaal zit in de mensen en niet in opgeschroefde gebeurtenissen.

Cast

Boris Rodenko (Jop), Dokus Dagelet (Ankie), Henriëtte Tol (moeder Ankie), Hans Hoes (Jops vader), Kees Hulst (vader Ankie), Johan Ooms (hoofd van MULO), Wim Kouwenhoven (Joris Donker), Hans Römer (ambtenaar), Hammie de Beukelaar (kastelein), Lettie Oosthoek (moeder To), Ottolien Boeschoten (haar vriendin), Con Meijer (fietsenmaker), Marijon Luitjes, Gwen Eckhaus (gasten op verjaardag), Joop Riphagen (glazenwasser), Hans Dagelet, Nanette Currie

Ontstaan

Louter door televisiefondsen gefinancierd. De film kreeg vóór de televisie-uitzending door de NCRV op vrijdag 25 oktober 1991 een bioscooproulement inThe Movies te Amsterdam.

Filmuziek

Harry Bannink

Camera

Dick Teenstra

Montage

Gijs Zevenbergen

Kostuums

Anne Marie van Beverwijk

Geluid

Lukas Boeke

Kleur

Kleur

Art director

Serge van Opzeeland