Zwerfsters (1989)

Alternatieve titel: Travelling light

Regie

Marja Kok

Scenario

Marja Kok

Release

20-04-1989

Studio

Vereniging VideoDrama

Duur

70
Filminformatie

Verhaal

Louise is een oude, nette vrouw uit Amsterdam-Zuid. Zelfstandig leeft ze met haar twee bejaarde katten op een etage. Ze heeft een goed contact met haar familie, met dien verstande dat die ook hun eigen gang gaan; door middel van een antwoordapparaat vangt Louise boodschappen op van haar dochter Catherine. Natuurlijk, ouderdom komt met gebreken. Alles gaat niet meer zo vlot als vroeger, vrienden en vriendinnen zijn dood en begraven, maar het ergste is wel haar vergeetachtigheid. Zo vergeet Louise, als ze na een zondagmiddagdutje een stukje gaat wandelen, haar huissleutels. Ze kan niet meer naar binnen en ook alle slotenmakers zijn dicht. Doelloos zwerft ze door de stad. Steeds wordt haar pad gekruist door een zwerfster die in alle opzichten van Louise verschilt. Ze volgt de intrigerende figuur door de stad. Samen steken ze zo het IJ over met de pont en uiteindelijk maakt Louise een praatje met de zwerfster. Nog steeds kan Louise haar huis niet in, dus besluit ze het voorbeeld van de zwerfster op te volgen en brengt de nacht door op een parkbankje. Dat bevalt boven alle verwachtingen wonderwel. Thuis blijken de sleutels gewoon in het slot, maar de katten zijn weg. Vreemd. Wanneer haar familie op bezoek komt, negeren ze haar. Langzaam dringt het tot Louise door dat de zwerfster gelijk had. Eerst met grote tegenzin moet ze bekennen dat ze allang dood is. Haar ziel zal ook door de stad blijven zwerven en dat is nog niet eens zo'n slecht vooruitzicht.

Cast

Loudi Nijhoff (Louise), Catherine Holland (zwerfster), Catherine ten Bruggencate (Catherine), Helmert Woudenberg (Jaap), Liesbeth Coops (Ineke), Peer Mascini (Leo), Margreet Blanken (Martha), Cas Enklaar (Romein), Annemarie Prins (schooljuffrouw), Mauricio Rubinstein, Floris de Rijke, Thijs Bayens, Frans van Lier, Jan Woudenberg, Gijs ten Kate, Ana Wessel

Ontstaan

Laatste rol van de in 1900 geboren Loudi Nijhoff. De film was aanvankelijk geschreven over Loudi Nijhoff, maar zij was het daar niet mee eens, dus is er in overleg een personage ontwikkeld naast de werkelijkheid en is Loudi Louise geworden. ZWERFSTERS is een produktie van De Vereniging VideoDrama; de film is op 16 mm opgenomen, maar wel op video gemonteerd.

Filmuziek

Rob Boonzajer Flaes, Paul Prenen

Camera

Onno van der Wal

Montage

Marja Kok, Pascale Bunink

Kostuums

Patricia Lim

Geluid

Charles Kersten

Kleur

Kleur

Art director

Percy Bunink