Vincent & Theo (1990)

Alternatieve titel: Vincent en Theo, Vincent et Théo

Regie

Robert Altman

Scenario

Julian Mitchell

Release

27-04-1990

Studio

Belbo Films, Central Films, Arena Films, La Sept; Telepool, RAI Uno, VARA, Sofica Valor

Duur

130
Filminformatie

Verhaal

Op een veiling bij Christie's in Londen verwisselt Vincent van Gogh's 'Zonnebloemen' voor 22,5 miljoen Engelse ponden van eigenaar. Ruim honderd jaar daarvoor bijt de aankomend kunstenaar nerveus op zijn pijp. Vincents domineecarrière in de arme Belgische mijnstreek de Borinage is mislukt. Nu wil hij schilder worden, zo vertrouwt hij zijn broer Theo toe. Vincent gaat naar Den Haag, waar hij familie in de kunsthandel heeft. Hij neemt er lessen en ontpopt zich al snel als een kunstenaar die koppig zijn eigen weg zoekt. Hij gaat samenwonen met Sien, een voormalige prostituée, die vaak voor hem model staat. Na een jaar komt het tot een breuk. Broer Theo heeft in Parijs een kunsthandel en haalt Vincent over naar de Franse hoofdstad te komen. In Parijs maakt Vincent kennis met de impressionisten. Toch wordt hij in die kringen niet echt geaccepteerd. Hij blijft een buitenstaander. Alleen Paul Gauguin neemt het voor hem op. Het is het begin van een vriendschap die veel voor Vincent zal betekenen. Vincent vertrekt naar het zuiden, naar Arles. Gauguin voegt zich bij hem. Samen schilderen ze in de brandende zon. Vincent werkt als een bezetene en maakt het zichzelf en zijn omgeving steeds moeilijker. Hij bedreigt Gauguin en tijdens een uitbarsting snijdt hij zich uit wanhoop met een scheermes in zijn oor. Bang voor nieuwe aanvallen laat hij zich opnemen in een zenuwinrichting in Saint Rémy. Zijn broer Theo, intussen getrouwd met de Zeeuwse Jo Bonger, trekt zich het lot van zijn broer steeds meer aan. Na zijn herstel vindt Vincent onderdak bij dr. Gachet in Auvers-sur-Oise. Tijdens het schilderen van het 'Korenveld met Kraaien' staat hij op, loopt een eindje het veld in en schiet zich een kogel in het lijf. Twee dagen later sterft hij. Theo is ontroostbaar. Hij kwijnt weg en overlijdt een jaar na zijn broer.

Cast

Tim Roth (Vincent van Gogh), Paul Rhys (Theo van Gogh), Johanna ter Steege (Jo Bonger), Vladimir Yordanoff (Paul Gauguin), Jip Wijngaarden (Sien Hoornik), Anne Canovas (Marie), Jean-Pierre Cassel (Dr. Paul Gachet), Bernadette Giraud (Marguerite Gachet), Adrian Brine (uncle Cent), Adelheid Roosen, Hans Kesting (Andries Bonger), Jean Francois Perrier (Leon Bouscod), Vincent Vallier (René Valadon)

Ontstaan

Engels-Frans-Nederlands-Westduitse co-produktie. Engels gesproken. Vincents dominee-achtergrond is in de film geheel verdonkeremaand. Tevens tv-serie van vier maal 50 minuten.

Filmuziek

Gabriel Yared

Camera

Jean Lepine

Montage

Francois Coispeau, Geraldine Peroni

Kostuums

Scott Bushnell

Geluid

Jean-François Auger

Kleur

Kleur

Art director

Dominique Douret, Ben van Os, Jan Roelfs