Trouble in paradise (1989)

Alternatieve titel: onheilsbode, De

Regie

Robbe de Hert

Scenario

Chiem van Houweninge, Robbe de Hert

Release

25-05-1989

Studio

Emotion Pictures, Three Lines Productions, BRT TV

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Ann Kusters, een tolk bij het Europese Parlement en vrouw van de Rotterdamse scheepsmagnaat Eric Kusters, heeft een relatie met een Frans lid van het Europese Parlement. Die werkt in het geheim aan een onderzoek naar de betrokkenheid van de lidstaten bij de illegale wapenhandel. De op de radicale actiegroep Onkruit gebaseerde groep Redpeace dreigt foto's van het intieme samenzijn van Ann Kusters en het Franse parlementslid aan Eric Kusters te sturen als Ann hen niet geheime documenten van het geheime wapenhandelonderzoek toespeelt. Als daarna het Franse parlementslid wordt vermoord, zoekt Ann Kusters contact met een oude vriend, een Belgische journalist. Samen met een Nederlandse collega die al langer achter de internationale wapensmokkel aanzit, probeert de Belgische journalist Carl het complot te ontrafelen. Het spoor voert via Straatsburg, Antwerpen, Caïro, en Den Haag naar Rotterdam, naar Ann's echtgenote, Eric Kusters. Eric Kusters stapt in zijn auto om te vluchten, draait het contactsleuteltje om en wordt opgeblazen door een bom.

Cast

Beatie Edney (Ann Kusters), Peter Firth (Adrian), Freark Smink (Freddy de Jonge), Carl Huybrechts (Carl), Eric Schneider (Eric Kusters), Gees Linnebank (Johan van Zuylen-Worms), Jasper de Moor (Dirk), Rik Hancké (Jean-Pierre Miro), Patty Pontier (Myrthe, secretaresse Kusters), Edmond Classen (Paul de Vos), Jack Coulter (Jack, chauffeur), Alexandra Vandernoot (Francine), Monika Dumon (Claire), Peter Hoeksema (Anton Meijer), Sonja Barend (hoofdredacteur), Adriaan van Dis (maître d'hotel), Cees van Ede, Thijs Ockersen, Marina de Vos, Chiem van Houweninge

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse co-produktie. Na veel moeilijkheden om de film gefinancierd te krijgen, slagen Luc Pien en Otto Wobma er pas in om voldoende geld te krijgen, als Wobma in contact komt met de Amerikaanse firma JP Four die, op voorwaarde dat er een Engelse versie komt en er internationale sterren worden aangetrokken, een fors bedrag wil fourneren. Terwijl de opnamen vorderen, waarbij eerst wel en toen weer niet en uiteindelijk toch in het Europese Parlement mag worden gefilmd, blijkt dat de Amerikaanse geldschieters niet met hun geld over de brug komen. De produktie raakt in grote moeilijkheden en crew en cast dreigen op te stappen. De film zou op 16 juni 1988 in Straatsburg in première gaan, maar is dan nog niet af. Het negatief ligt op dat moment in de kluis van een Nederlands laboratorium en het wachten is op het betalen van de rekeningen van acteurs, crewleden, het laboratorium en anderen. Uiteindelijk slagen de producenten er toch in geld voor onbetaalde rekeningen en de afwerking van de film bijelkaar te krijgen en de film in het voorjaar van 1989 in de bioscoop te brengen.

Filmuziek

Jack van Poll

Camera

Jules van den Steenhoven

Montage

Chris Verbiest

Kostuums

PaulusVanroose

Geluid

Ricardo Castro

Kleur

Kleur

Art director

Hubert Pouille