Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium (1989)

Alternatieve titel: Theo & Thea and the seven dwarfs

Regie

Pieter Kramer

Scenario

Arjan Ederveen, Tosca Niterink

Release

15-12-1989

Studio

Van den Beginne

Duur

106
Filminformatie

Verhaal

Theo en Thea (bekend van de VPRO zondagochtend jeugdtelevisie) willen het sprookje van Sneeuwwitje op hun eigen wijze verfilmen. De opnamen vinden plaats in een museum. Theo en Thea spelen aanvankelijk de koning en koningin van Oranje Nassi. Er ontstaat onenigheid met personeelsleden van het museum, maar die wordt opgelost als zij in de film mogen meespelen. De scène waarin Thea als koningin de tweeling Sneeuwwitje baart en zelf in het kraambed overlijd, kan nu zonder problemen worden opgenomen. Thea en Theo zijn de tweeling Sneeuwwitje. Een ernstiger probleem vormt het afzeggen van Gerard Joling, die de rol van prins zou spelen. Na enig dubben komt men op Marco Bakker als vervanger van Joling. Theo en Thea benaderen de operettester, maar die wil niets van hen weten. Dan besluiten de twee zich voor te doen als de vrouwelijke producenten van de film. Daarvoor moet Theo in travestie. Aangezien Marco Bakker valt op middelbare dames die op grote voet leven, raakt hij gecharmeerd van Theo. Dit tot groot verdriet van Thea. Na een screentest aan de Van Boetzelaarstraat 17, waarvan de bewoners door Theo en Thea onder valse voorwendsels richting tv-studio Aalsmeer worden gestuurd, krijgt en neemt Marco Bakker de rol. Omdat Marco precies op tijd dat de opnamen voor de film plaatsvinden een tv-opname in Oostenrijk heeft, neemt hij de hele filmploeg mee naar Oostenrijk. Daar onthult Theo hem zijn ware identiteit. Marco zoekt troost bij zijn vriendin Brigitta, die een kasteel bewoont. Brigitta heeft tegen de liefde gekozen en voor geld en macht. Via een bepaalde kaassoort, die zij ontwikkelt met behulp van Marco Bakker, een koor van opera- en operettezangeressen en haar eigen teennagels, doet zij zelfs een greep naar de wereldmacht. Maar Thea en Theo steken daar een stokje voor en turnen de heks zelfs om tot een goede fee. Als beloning mogen de twee thee drinken bij de koningin, die bij de gelegenheid verzucht: 'Ik wou dat ik zulke lieve kinderen had'.

Cast

Arjan Ederveen (Theo), Tosca Niterink (Thea), Marco Bakker (Marco Bakker), Adèle Bloemendaal (Brigitta Berger), Leny Breederveld (Magda), Beppie Melissen (Ingrid), Cecile Heuer (mevr. De Vries), Paul van der Lec (Van Zwieten), Henry Guns (Domme Blonde), Olga Zuiderhoek (Edith), Kees Prins (André), René Groothof (Frits), Germaine Compier (Titiana Venduta), Mike Meyer (Franz), Anita Heins (Fiona de Frima), Jannie Baay (koningin Beatrix), Loes Luca (masochistische huishoudster), Michiel Drommel (studio-opnameleider), Gaston B. Buyckhuysse (jazzclubeigenaar), Trudie (de hond Trudie), Bobby (de hond Ronnie), Will Simon (special appearance)

Ontstaan

Ruim twee jaar voor de première vroeg Laurens Geels het televisieduo een script te schrijven voor een speelfilm van anderhalf uur. Geels vond het script niet verfilmbaar, want te ingewikkeld. Kees Kasander dacht daar anders over en produceerde deze film. Niterink en Ederveen hadden hun script met storyboard en al, al helemaal rond de figuur van Marco Bakker geschreven, zonder te weten of hij er wel voor zou voelen. Kosten film: 1,4 miljoen gulden. Nummer 17 over 1989, 209.040 bezoekers. Nummer 30 over 1990, 131.750 bezoekers. Totaal: 340.845 bezoekers.

Facts

Met titelsequentie in zelf ontworpen letters met veel goudbrokaat. De aftiteling werd door Ruud van Empel met de hand geschreven, in kinderhandschrift met veel koninklijke krulletters en talrijke doorhalingen en verbeteringen.

Prijzen

Gouden Hart van de stad Rotterdam.

Filmuziek

Patty Trossèl, Marina Bodbijl

Camera

Erik Zuyderhoff

Montage

Chris Wyatt

Kostuums

Dien van Straalen, Anneke Major

Geluid

Roel Bazen, Jan van Sandwijk

Kleur

Kleur

Art director

Ruud van Empel, Wilbert van Dorp