Rituelen (1989)

Alternatieve titel: Rituals

Regie

Herbert CuriŽl

Scenario

Herbert CuriŽl

Release

20-04-1989

Studio

Sigma Filmproduktie

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Zwarte Maandag, de beurskrach van 19 oktober 1987, wordt voor de in Amsterdam levende speculant Inni Wintrop -telg uit een Brabantse katholieke textieldynastie- een keerpunt in zijn leven. Op een en dezelfde dag verliest hij zijn vermogen en zijn echtgenote Zita, die hem laat zitten voor een fotograaf. Bij een van zijn omzwervingen door het Amsterdamse kunstwereldje ontmoet hij de zonderlinge jongeman Philip Taads, de verstoten zoon van een vroegere huisvriend van Wintrops familie in Brabant. Philip roept bij Inni herinneringen op aan diens vader Arnold Taads, een adviseur en vriend van de Wintrops die Inni destijds verzekerde van een deel van het familiefortuin van de Wintrops en hem ook inwijdde in het leven. Ook wordt Inni zich door Philip bewust van de waarde die rituelen hebben in het leven van de mens. Philip ontleent deze rituelen aan de klassieke Japanse cultuur. Inni ontdekt de waarde van het contact met de wereldvreemde, meditatieve maar niettemin wijze Philip, die emoties in hem losweekt die hij al jaren geleden had weggestopt. Met afgrijzen zien hij en de kunsthandelaar, die Philip een oude Japanse theekom verkoopt waar hij jarenlang naar gezocht heeft, dan ook hoe Philip bij zijn laatste ritueel -een Japanse theeceremonie- de uiterste consequentie trekt en de dood prefereert boven het leven.

Cast

Derek de Lint (Inni Wintrop), Thom Hoffman (Philip Taads), Sigrid Koetse (tante Theresa), Ton Lensink (Arnold Taads), JťrŰme Reehuis (Roozenboom), Johan Ooms (Riezenkamp), Sheryn Hylton Parker (Zita), Camilla Braaksma (Petra/Sanne), Roswitha Bergman (duivenmeisje), Christina van der Horst (Lyda), Bert Andrť (monseigneur), Edo Douma (makelaar), Jaap Hoogstra (oom Louis), George Konig (fotograaf), Phons Leussink (man in soos)

Ontstaan

De critici waren verdeeld over de film (met name over het gebruik van de voice-over en in de vergelijking met het boek). In het boek gaat het vooral om de rituelen in het dagelijks leven waarvan de hoofdpersoon zich steeds sterker bewust wordt, een thematiek die in het boek met nogal wat monologues interieurs wordt uitgewerkt. CuriŽl transplanteerde het verhaal naar het eind van de jaren tachtig en handhaafde veel van de literaire stijlmerken.

Filmuziek

Eric van Tijn, Jochem Fluitsma

Camera

Marc Felperlaan

Montage

August Verschueren

Kostuums

Jany Temime

Geluid

Victor Dekker

Stunts

Ben de Jong

Kleur

Kleur

Art director

Harry Ammerlaan