Mijn vader woont in Rio (1989)

Alternatieve titel: My father lives in Rio

Regie

Ben Sombogaart

Scenario

Burny Bos, Ben Sombogaart

Release

03-05-1989

Studio

Added Films, VPRO

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm. Na de begrafenis van haar opa denkt de tienjarige Liesje nog vaak terug aan de verhalen die hij haar vertelde. Vooral zijn onderduikperiode tijdens de oorlog intrigeert haar. De speciale traptree die hem voor bezoek waarschuwde bestaat nog steeds en soms trekt Liesje zich op zijn schuilplaats terug. Ze wil er een opa-museum van maken. Liesje ontvangt regelmatig een brief van haar vader uit Rio, maar wat zij niet weet is dat hij deze brieven vanuit de gevangenis aan haar moeder stuurt. De nagemaakte stempels moeten voor Liesje verhullen dat haar vader niet in Zuid-Amerika woont. Intussen raakt Liesjes moeder meer en meer bevriend met 'oom' Frits, die na een tijdje ook bij hen in komt wonen. Wanneer Liesje voor een werkstuk op school informatie over Rio de Janeiro haalt bij een reisbureau, vat ze het plan op om te gaan sparen voor die reis. De 1800 gulden worden bijeengebracht door de kostbare postzegelverzameling van opa beetje bij beetje te verkopen. En terwijl haar nachtmerries over een strijd met krokodillen toenemen, raakt ze vastbesloten alleen naar Rio te gaan. Ze schrijft haar vader een brief over haar komst, maar vlak voor ze gaat vertrekken komt de brief onbestelbaar retour. Hoewel Frits het niet eens is met de wijze waarop moeder en vader handelen, sturen ze de brief toch door naar de gevangenis. Daar merkt vader dat een en ander uit de hand is gelopen. Terwijl moeder met haar vriend na de ontdekking van Liesjes verdwijnen naar het vliegveld snelt, krijgt vader toestemming om zijn dochtertje daar tegen te houden. Nog juist voor het vliegtuig vertrekt, wordt Liesje door de politie opgehaald.

Cast

Wenneke (Liesje), Geert de Jong (An), Theu Boermans (Frits), Hans Veerman (opa), Peter Faber (Jacob), Paul Meijer (postzegelhandelaar 1), Michiel Romeyn (postzegelhandelaar 2), Gerard Thoolen (klant), Wim de Haas (oudere man), Ryan van de Akker (Marjolein), Nora Kretz (directrice reisbureau), Jurg Molenaar (gevangenisbewaarder), Jan Willem Hees (grafredenaar)

Ontstaan

Zowel het Productiefonds als het Fonds voor de Nederlandse Film zagen het scenario van MIJN VADER WOONT IN RIO niet zitten en voelden zich in de voorbereidings- als ook in de produktiefase - niet geroepen om regisseur Ben Sombogaart en producent Dirk Schreiner te steunen. 15.958 bezoekers.

Prijzen

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 1989. Gouden Beer 1989 op het Kinderfilmfest Berlijn.

Filmuziek

Nout Grupstra, Karel von Kleist

Camera

Jules van den Steenhoven

Montage

Gys Zevenbergen, Rimko Haanstra

Kostuums

Anneke Majoor

Geluid

Erik Langhout, Piet Rodenburg

Kleur

Kleur

Art director

Marjolein Stokkink