Max & Laura & Henk & Willie (1989)

Alternatieve titel: Max & Laura & Henk & Willy

Regie

Paul Ruven, Sabine van den Eynden

Scenario

Pim de la Parra, Paul Ruven, Sabine van den Eynden

Release

13-10-1989

Studio

Fly by Night Productions

Duur

82
Filminformatie

Verhaal

Minimal movie. Max, een Amsterdamse apotheker, is niet helemaal tevreden met zijn LAT-relatie met Willie. Daarom heeft hij er sinds kort een platonische relatie naast, met de mooie arts Laura. Willie is nog niet helemaal los van Henk, een kunstschilder. Vooral als zij kwaad is en dat is hij regelmatig, vindt ze hem nog steeds erg aantrekkelijk. Op een kwade dag wordt Laura door haar ex-vriend, die intussen een nieuwe vriendin heeft, op straat gezet. Ze staat met haar koffer bij Max voor de deur en blijft logeren. De volgende avond komt ze weer aanwaaien. Willie is toevallig bij Max en reageert agressief op het bezoek. Maar als Max op een matrasje in de apotheek ligt, hoort hij de twee vrouwen gieren van de pret, voornamelijk om hem. Dan ontmoet Laura Henk en de twee vallen als een blok voor elkaar. Laura trekt bij Henk in, maar erg lang gaat dat niet goed. Ze pakt haar biezen en verhuist naar Willie's etage. Toch is het niet echt over met Henk, dus ook Henk trekt half en half bij Willie in. Dan houdt Willie het niet meer uit en deelt Max mee dat ze bij hem komt wonen. Max is niet gelukkig met dit voornemen, maar ook voor hem is er een oplossing: de woning van Henk. De keurige Max treft het slecht: Henks atelier is een grote puinhoop. Gedreven gaat Max aan de slag en als hij de boel op orde heeft, geeft hij een feest. Bij die gelegenheid duikt Henk het bed in met de apothekersassistente, dus er zal snel weer een nieuwe woningruil moeten plaatsvinden.

Cast

Marina de Graaf (Willie), Pim de la Parra (Max), Manouk van der Meulen (Laura), Jake Kruyer (Henk), Marleen Stoltz (Veronica), Wim Verstappen (meneer Gisbers), Gerardjan Rijnders (Gerardjan Rijnders), Jenny Arean (voorzitster kunstcommissie), Herman Pohle, Frank Lucas (kunstcommissieleden), Rob van Houten (dronkelap), Gert-Jan Louwe, Barbara Sobels, Steven van Galen (vertegenwoordigers), Frank Ketelaar (ex-vriend Laura), Tamara Beudeker (meisje in bed), Gabriella van Daatselaar (relatietherapeute), Hugo Haenen (röntgenoloog), Yip Zandwijken (caterer at party), Henk & Theo Eissens (de tweeling), Robert Vogtländer, Nico Witteveen, Ludo Keeris (verhuizers), Kees Prins (radiostem)

Ontstaan

Semi-gewichtige titelkaarten (zoals: 'Laura krijgt een telefoontje') verluchtigen de vorm. Film is in zes en een halve dag opgenomen. Kosten: 66.000 gulden. De kosten konden alleen zo laag blijven dankzij de inzet en zuinigheid van de medewerkers (o.a. geen salarissen). Na hun laatste samenwerking in 1975 met MENS ERGER JE NIET is dit de eerste samenwerking van Pim & Wim (destijds van Scorpio film). Op de titelrol staat de vermelding: 'Deze film kwam tot stand zonder steun van de Nederlandse filmfondsen'.

Filmuziek

: Adriaan van Noord, Hans Dulfer, Walther de Graaff

Camera

Frans Bromet

Montage

Jessica de Koning

Kostuums

Ellen den Bouwmeester

Geluid

Pander Roskam, Ludo Keeris, Kees Linthorst

Kleur

Kleur

Art director

Bartel Meyburg