Lost in Amsterdam (1989)

Regie

Pim de la Parra

Scenario

Pim de la Parra, Paul Ruven

Release

09-02-1989

Studio

Commercial Artists

Duur

115
Filminformatie

Verhaal

Minimal-movie. Na vijfentwintig jaar actief te zijn geweest in New York is de Amerikaanse privé-detective Scotty een bureautje begonnen in Amsterdam, United Detectives. Op een dag krijgt Scotty via de autotelefoon van zijn vriendin Bonnie te horen dat er een sjieke vrouw op zijn kantoor zit met een opdracht. Het blijkt Laura Binger te zijn die haar man, de oorlogsfotograaf Max, al twee maanden niet heeft gezien en graag wil dat Scotty hem weer thuis bezorgt. Maar Max heeft zijn handen vol aan het fotograferen van Rebecca, een mooie vrouw die connecties heeft met de onderwereld. Scotty gaat met zijn assistent Tom op onderzoek uit in de Amsterdamse penose, waar net een strijd om de macht aan de gang is tussen gangsterbaas Mr. Johnny en zijn kornuiten en een andere bende van drugsdealers. Scotty krijgt van Mr. Johnny de waarschuwing zich nergens mee te bemoeien, maar de detective trekt zich daar niets van aan en gaat gewoon door met het schaduwen van Max en diens nieuwe vriendin Rebecca. Hij leert zijn assistent Tom de kneepjes van het detective-vak en lijkt zich op straat beter thuis te voelen dan thuis, waar hij toch alleen maar ruzie heeft met zijn twintig jaar jongere vriendin. Scotty is er getuige van hoe Max op straat een nieuwe vriendin versiert met wie hij, zoals gebruikelijk, binnen de kortste keren in bed belandt. Kort daarop maakt hij kennis met Max en vertelt hem wat zijn opdracht is. Maar Max voelt er niets voor om terug te keren naar zijn vrouw. Rebecca heeft intussen van prinses Carmen, de leidster van een sekte van priesteressen, opdracht gekregen Mr. Johnny te verleiden en hem te vermoorden. Zo gezegd, zo gedaan. Als beloning wordt ze ingewijd in de sekte van priesteressen. Ook Scotty slaagt er daarna in zijn opdracht te voltooien. In een telefoongesprek weet hij Max en Laura weer aan elkaar te koppelen, waarna de twee elkaar in de armen vallen en Scotty zelfgenoegzaam een nieuwe Cubaanse sigaar opsteekt.

Cast

Kenneth Herdigein (Max Binger), Sabine van den Eynden (Rebecca), Ira Goldwasser (Scotty), Manouk van der Meulen (Laura Binger), Bonnie Williams (Bonnie), Barbara Martijn (Princess Carmen), Ralph Wingens (Mr. Johnny), Frank Rigter (Tom), Marie Kooyman (Sister Joyce), Jake Kruyer (Jupiter), Bodil de la Parra (Bo), Colla Marsman (Annabelle), Bart Oomen (Max's manager), Erik de Vogel (Orlando da Silva), Charlie Norden (Charlie), Saïna Zwart (Laura's friend), Linda de Wolf (sister), Ellen van Harmelen (sister), Frank Sheppard (Rex Griffin), Hank Strijbos (Josef Block), Merel van Neerbos, Pief Weyman, Miranda de Vries, Camilla Braaksma, Pauline Vodegel Matzen, Rob du Mée, Edmund Welles, Antoinette van Rossum, Jan Lopez, Stephen Tye, Iris Wielkens, John Serkei, Suzan IJzermans, Cleo Campert, Sylvia Holstijn, Odette Haringsma, Noortje van der Putten, Cocky Visser, Erzi Hoogveld, Igor Binsbergen, Gerjan Evelo, Gerita Haringsma, Nicole Oei, Tamara Beudeker, Kietje Sewrattan, Asha Jodha, Galassia, Yvonne Ristie, Clamy Os, Mary Feyr, Sita Girbaran, Tatiana Brinkman, Marina Kaptijn, Debora Korper, Carlina de Lorenzo, Romana de Lorenzo, Manon Nieuweboer, Karina Meeuwse, Ray Oei, Carla Bonnet, Leonard Retel Helmrich, Medina Schuurman, Paul Ruven (man die foto maakt), Wally Tax (Wally Tax), Philip Mechanicus, Sarah (the dear pitbull)

Ontstaan

Engels gesproken. Opgenomen in elf dagen met een budget van slechts 75.000 gulden. Film kwam tot stand zonder steun van de Nederlandse filmfondsen. Opgedragen aan Jacques Ledoux & Hubert Bals.

Filmuziek

Patrick Sedoc

Camera

Dirk Teenstra, Jan Wich, Nils Post

Montage

Herman P. Koerts

Kostuums

Ellen van der Wiel

Geluid

Wib Nelissen, Bert Flantua, Michiel Jansen, Kees Linthorst

Kleur

Zwart-Wit

Art director

Rebecca Gieskus