Loos (1989)

Alternatieve titel: No potatoes

Regie

Theo van Gogh

Scenario

Guus Luijters, Theo van Gogh

Release

01-05-1989

Studio

Shooting Star Filmcompany

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Een advocaat heeft in het verleden vele vieze zaakjes opgeknapt en wil daar wel eens mee stoppen. Echter doordat hij een SM-relatie heeft met Anna Montijn, wordt hij door de nachtclubeigenaar Wery, die Anna laat verdwijnen, gemanipuleerd en moet hij diens verdediging bij weer een nieuwe lustmoordzaak opnemen. Wanneer de vrouw echter definitief verdwijnt, schakelt de advocaat haar lesbische vriendin in om wraak op Wery te nemen.

Cast

Tom Jansen (Loos), Renée Fokker (Anna Montijn), Marie Kooyman (Maria), Leen Jongewaard (Dorrius), Max Pam (Harry Wery), Cas Enklaar (De Vries), Matthijs van Heijningen (gevangenisbewaarder), Karel van het Reve (rechter), J.M.A. Biesheuvel (rechter), Jaap Hoogstra (rechter), Carmen de Witt (officier van Justitie), Diederik Hummelinck (griffier), Edgar Cairo (Frank Benninkmeijer), Heleen Hummelen (Marlies Benninkmeijer), Karin Holla (mevr. Swart), Roelant Radier (hotelreceptionist), Leontien Ceulemans (Els), Dik Boutkan (barkeeper 'Showtime club'), Frank Krom, Erwin Olaf (barkeepers 'De sport')

Ontstaan

Opgenomen in o.a. subtropisch zwemparadijs Tropicana aan de Maasboulevard te Rotterdam. Liz Snoyink was in de race voor een rol in deze film. Veronica zou aanvankelijk voor drie ton meefinancieren, maar nadat Theo van Gogh in een van zijn onstuimige columns de toenmalige omroepbaas Rob Out had omschreven als een aan coke verslaafde losbol, 'gespecialiseerd in secretaresses over het balkon werpen', trok de zendgemachtigde zich terug. Er bleef toen nog zeven ton over om LOOS te maken. Vrijdag 23 september 1994 zond Veronica LOOS alsnog uit (Rob Out is dan inmiddels al opgestapt) in het kader van 'sextember'. Dat kon alleen als in twee spraakmakende scènes het mes werd gezet. Het fragment dat in close-up aanschouwelijk maakt hoe simpel een blote penis is vast te spijkeren aan het hardhout van een piano en de passage waarin Tom Jansen een realistische video bestudeert van het bloedspuwende, omzwachtelde hoofd van een ter dood veroordeelde op de elektrische stoel sneuvelden.

Facts

Affiche van fotograaf Erwin Olaf, waarop een vrouwelijk achterwerk op hoge benen omsnoerd met een rode telefoondraad staat, kreeg meer bekijks dan de film. In de film is een fototentoonstelling van zijn werk te zien (en ook hijzelf).

Filmuziek

Rainer Hensel

Camera

Tom Erisman

Montage

Willem Hoogenboom

Kostuums

Inger Kolff

Geluid

Arno Hagers, Frank van der Weij, Jan van Sandwijk

Special effects

Arthur van Oest, Harry Wiessenhaan

Kleur

Kleur

Art director

Jan Roelfs, Ben van Os