Leedvermaak (1989)

Alternatieve titel: Polonaise

Regie

Frans Weisz

Scenario

Judith Herzberg, Frans Weisz

Release

24-09-1989

Studio

Riverside Pictures, Toneelgroep Amsterdam, NOS televisie

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Begin jaren zeventig. Ada en Simon, overlevenden van Auschwitz, geven een groot feest ter gelegenheid van het derde huwelijk van hun enig kind Lea met de succesvolle dokter Nico. Het feest wordt overschaduwd door wrokgevoelens, herinneringen aan de holocaust, jaloezie en frustraties. Ondertussen doet iedereen hard zijn best om het feest een feest te laten blijven. Als het feest zijn hoogtepunt bereikt, trekken de gasten door de tuin in een polonaise die uitpakt als een danse macabre. Wanneer het feest voorbij is, lijkt het huwelijk gestrand voordat het is begonnen.

Cast

Catherine ten Bruggencate (Lea), Pierre Bokma (Nico), Kitty Courbois (Ada, moeder van Lea), Peter Oosthoek (Simon, vader van Lea), Annet Nieuwenhuijzen (Riet), Rijk de Gooyer (Zwart), Sigrid Koetse (Duifje), Edwin de Vries (Hans), Hugo Haenen (Alexander), Marjon Brandsma (Dory), Hugo Koolschijn (Daniel), Ingeborg Loedeman (Pien), Margo Dames (Janna)

Ontstaan

LEEDVERMAAK schetst de manier waarop de jodenvervolging van 1940-1945 generaties lang doorwerkt in de joodse gemeenschap. Het toneelstuk werd voor het eerst gespeeld in 1982 door Toneelgroep Baal. De film werd in twintig koude aprilnachten gedraaid. In 'Vrij Nederland' van 23 september 1989 staat een zeer uitgebreid artikel over het ontstaan van de film (p. 6-26). 34.958 bezoekers.

Prijzen

Gouden Kalveren voor de beste regie en voor Pierre Bokma en Annet Nieuwenhuijzen (als de lieve vrouw die Lea tijdens de oorlog opvoedde).

De bekroonde rol van Annet Niewenhuijzen werd in het toneelstuk gepeeld door Elsje de Wijn.

Filmuziek

Theo Nijland

Camera

Goert Giltay

Montage

Ton Ruys

Kostuums

Inger Kolff

Geluid

Marcel de Hoogd

Kleur

Kleur

Art director

Ben van Os, Jan Roelfs