Jan Rap en zijn maat (1989)

Alternatieve titel: Tough

Regie

Ine Schenkkan

Scenario

Yvonne Keuls, Ine Schenkkan

Release

16-02-1989

Studio

Riverside Pictures

Duur

113
Filminformatie

Verhaal

In een pas geopend opvanghuis in Amsterdam ontfermt een aantal hulpverleners zich over van de rails geraakte jongeren. Van alles krijgen ze over de vloer: zwangere meisjes, een agressieve drugsgebruiker, een dwepende nicht, een hysterica, een epileptische krachtpatser en nog meer types. De hulpverleners hebben, op klusjesman Klaas na, allen gestudeerd. Ze mogen dan niet uit de goot komen, in het welzijnswerk blijven het prille beginners. Het ontbreekt hen aan doelstellingen, zoals de praktische Klaas meermalen opmerkt. In het tehuis speelt zich het ene drama na het andere af rond de verschillende probleemjongeren. Uit een aantal van de gebeurtenissen, zoals de zelfmoordpoging van het zachtaardige punkjongetje Klaasje, blijkt het hopeloos tekort schieten van het personeel. Ze kunnen het niet aan, beseffen hun onvermogen en raken een voor een overspannen. Wat hen uiteindelijk de nek breekt is de vernietigende kracht van de epilepticus. Ten prooi aan ontreddering slaat hij het interieur volledig aan barrels. Het opvanghuis wordt door iedereen verlaten en lijkt klaar voor de sloop.

Cast

Jasperina de Jong (Elly), Heidi Arts (Gemma), Paul de Leeuw (Derek), John Leddy (Klaas), Jan Pontier (Louis), Jack Spijkerman (Koen), Erik Arens (Charrie), Edwin de Vries (Tymen), Erna Bos (Lennie), Jaloe Maat (Ali), Dora van der Groen (dokter Jo), Hans Breetveld (Edje), Floris Vermeulen (Klaasje), Ellis van den Brink (Ina), Hero Muller (Chiel), Marc Hazewinkel, Maartje Paans, Tamar van den Dop, Thomas Koenen, Dennis Milton, Dan van Steen, Celia Nufaar (moeder Gemma), Hans Veerman, Mara Otten, Natasja Hoekstra, Jan Majoor, Rolf Muller, Regina Floor, Cootje Admiraal, Bea Tieleman, Koosje (baby), Rik Launspach, Ine Veenhoven, Pollo de Pimentel, Beppie Melissen, Lieneke le Roux

Ontstaan

Nummer 37 over 1989, 73.691 bezoekers.

Facts

Yvonne Keuls stond in 1989 achter de regisseur, maar in 2005 zegt ze in 'VARA TV magazine': "Ik ben niet bitter en ik kan er zoveel jaar later best nog naar kijken. Maar het is gewoon een ander verhaal geworden. (...) Het speelt zich af in de hippietijd. Om, zoals Ine Schenkkan deed, het uit zijn tijd weg te halen, vind ik respectloos. (...) Daarbij heeft ze geschoven met de hoofdpersonen. In het boek is Gemma de hoofdpersoon; uit publiciteitsoverwegingen verlegde ze het perspectief naar Paul de Leeuw die toen up and coming was, maar een groot acteur, nee. Ze deed ook wel aan vriendjespolitiek. Liep er opeens een kok rond, waar ze die rol vandaan had gehaald. Bleek ook weer een vriend, dus die moest er ook in. De enige openbaring was voor mij Jack Spijkerman, die speelt heel mooi. Hij is een van de weinigen die echt voldeed."

Ine Schenkkan maakte na deze film geen films meer. Ze overleed in 2001.

Filmuziek

Hennie Vrienten

Camera

Goert Giltaij

Montage

Ton Ruys

Kostuums

Anke Luining

Kleur

Kleur

Art director

Harry Ammerlaan