Alegria (1999)

Regie

Franco Dragone

Scenario

Rudy Barichello

Release

27-05-1999

Studio

Rudy Barichello, Hans de Weers, Hélène

Duur

89
Filminformatie

Verhaal

ALEGRIA is een liefdesverhaal tegen de achtergrond van het Canadese Cirque Du Soleil, dat theater, circus en andere disciplines doore lkaar heen gebruikt voor haar voorstellingen. Een witte clown wordt verliefd op de dochter van de directeur van een reizend circus, dat een verworden stad aandoet waar alle kinderen door een wrede snoodaard gedwongen worden bloemen te verkopen.

Cast

René Bazinet (Frac), Julie Cox (Giulietta), Frank Langella (Fleur), Clipper Miano (Momo), Heathcotte Williams (Marcello), Brian Dewhurst (Old Taps), Jade Fafieanie (Little Box)

Ontstaan

Canadees-Frans-Nederlandse co-produktie. 'Alegria' is Spaans voor uitzinnige vreugde. Franco Dragone kwam in 1985 bij het Cirque du soleil en was de drijvende kracht achter o.a. Saltimbanco en Alegria. De film ALEGRIA is gebaseerd op de gelijknamige voorstelling uit 1994. De scènes buiten het circus zijn voor een deel in Amsterdam opgenomen; af en toe is de grote Gashouder op het terrein va de Westergasfabriek te herkennen. Door het in juli 1997 failliet gaan van theater- en tv-producent Bergen was het lot van de film onzeker geworden. De recensenten waren niet te spreken over de film: 'ALEGRIA bezwijkt onder het grote uiterlijke vertoon: het kitscherige verhaal, de gemaakt zwierige figurantenscènes en de overgestileerde vormgeving van Ben van Os. "Liefhebbers van Cirque du Soleil kunnen beter een van de voorstellingen bezoeken dan de film bekijken" (Pieter Bots in 'Het Parool'van 26 mei 1999).

Filmuziek

Benoît Jutras

Camera

Rudy Barichello

Montage

Jean-François Bengeron

Art director

Ben van Os, Johnny Bolvin