Guests of hotel Astoria, The, (1989)

Alternatieve titel: Mehmanan-e-hotel Astoria, Gasten van hotel Astoria

Regie

Mohamed Reza Allamehzadeh

Scenario

Mohamed Reza Allamehzadeh

Release

25-05-1989

Studio

Take 7 Productions

Duur

124
Filminformatie

Verhaal

Het Astoria-hotel in Istanboel is een doorgangshuis voor Iraanse vluchtelingen die, na de eerste stap om het land uit te komen, wachten op de volgende, moeilijker etappe: een visum krijgen voor toelating tot een westers land. De vluchtelingen worden het slachtoffer van oplichters en houden zich overeind met hoopvolle fantasieŽn. De film volgt de omzwervingen van een jong stel. Dramatische wending aan het slot van de film: de man verliest zijn vrouw en mag daarom wel de Verenigde Staten in. Hoewel de film een feitelijk uitgangspunt heeft en in menig opzicht de werkelijke situatie van de vluchtelingen documenteert, heeft het de vorm van een speelfilm. Bij de omzwervingen van het jonge stel wordt ook Nederland aangedaan, maar verder dan het opvangcentrum voor asielzoekers komen ze niet.

Cast

Shohreh Aghadashloo (Pori), Mohsen Marzban (dhr. Karimnia), Hooshang Touzi (dhr. Mohseni), Vida Ghahremany (Mahin Khanom), Bahram Vatanparast (hotel-manager), Soraya Mophid (mevr. Ziaee), Vacheh Mangasarian (dhr. Tabatabace), Naser Rahmany Nejad (dhr. Taghy), Kamran Nozad (dhr. Ziaee)

Ontstaan

Nederlands-Amerikaans-Turkse co-produktie.

De film werd mede mogelijk gemaakt door financiŽle steun van vermogende Iraanse vrienden uit de VS. Film heeft gedraaid op het festival van VenetiŽ.

Facts

Om toestemming te krijgen om op Schiphol te mogen filmen, vroeg de Marechaussee inzage in het scenario. Op Schiphol mocht namelijk aanvankelijk niet gefilmd worden, omdat er een scŤne in het scenario voorkwam waarin de mannelijke hoofdpersoon zich helemaal moest uitkleden tijdens het fouilleren. Dat gebeurde nooit op Schiphol, zei men, terwijl het de regisseur zelf in Nederland wŤl was overkomen.

Filmuziek

Esfandian Moufanedzadeh

Camera

Charles Bernet

Geluid

Yousef Shahab

Kleur

Kleur

Art director

Rafigh Pooya