Boda secreta (1989)

Alternatieve titel: Secret wedding

Regie

Alejandro Agresti

Scenario

Alejandro Agresti

Release

29-09-1989

Studio

Allarts, Cinephile, Movie Centre Tri-Production

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

De film opent met een naakte man, die vanuit een duistere gang van de metro naar het daglicht van de stad Buenos Aires loopt. Niet alleen zijn naakte mollige gestalte, ook zijn onwetendheid verwijst naar een geboorte. Op het het politiebureau blijkt de man, Fermin geheten, in 1976 tijdens de dictatuur verdwenen te zijn. De politieagenten lichten hem in over de nieuwe situatie. Hij krijgt op het bureau geld en kleren van een overledene en mag gaan. In de stad is het nodige veranderd in de dertien jaar van zijn miraculeuze afwezigheid, maar in het dorp op het platteland, waar hij destijds woonde, niet veel. Op het platteland zijn de sociale verhoudingen en de mentaliteit ongewijzigd gebleven. De bevolking van het dorpje illustreert dat. De pastoor en de rijkaard maken de dienst uit, twee homo's doen alsof ze broers zijn en Fermin, die zich Alberto noemt, wordt van alle kanten tegengewerkt. Tota, de vrouw met wie hij destijds zou trouwen, herkent hem niet meer. Na zijn verdwijning is ze krankzinnig geworden. Alberto vertelt haar niet wie hij eigenlijk is, maar probeert haar opnieuw voor zich te interesseren. Hij probeert de draad van zijn leven weer op te pakken, maar dat lukt niet. Tenslotte zal hij de reactionaire pastoor om het leven brengen. En Tota ziet weer haar geliefde verdwijnen. Want zij is van Alberto gaan houden, omdat hij zoveel op Fermin lijkt. Aldus herhaalt zich de geschiedenis.

Cast

Tito Haas (Fermin), Mirtha Busnelli (Tota), Sergio Poves Campos (Pipi), Nathan Pinzon (dominee), Floria Bloise (Dona Patricia), Elio Marchi (Leandro), Carlos Roffe (Merello)

Ontstaan

Nederlands-Canadees-Argentijnse co-produktie. Opgenomen in Argentinië, waar Agresti geboren is, maar waar hij om politieke redenen vandaan vluchtte. Spaans gesproken. Gemaakt met hulp van de Nederlandse producenten Kees Kasander en Denis Wigman.

Prijzen

Op de Nederlandse Filmdagen uitgeroepen tot beste Nederlandse film.

Filmuziek

Paul Michael van Brugge

Camera

Ricardo Rodriguez

Montage

René Wiegmans

Kleur

Kleur