Spoorloos (1988)

Alternatieve titel: vanishing, The

Regie

George Sluizer

Scenario

Tim Krabbé, George Sluizer

Release

27-10-1988

Studio

Golden Egg Film, Ingrid Productions

Duur

107
Filminformatie

Verhaal

Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk verdwijnt Saskia. Haar vriend Rex ziet haar voor het laatst bij het benzinestation waar ze uitstapt om wat te kopen en ondanks intensief speurwerk van de plaatselijke autoriteiten wordt haar verdwijning nooit opgelost. Elke volgende zomer brengt Rex in de Provence door in de hoop een spoor van Saskia te vinden. Hij verspreidt affiches en doet oproepen op de televisie, maar alle verkregen reacties lopen steevast op niets uit. Vier jaar na de verdwijning wordt hij in zijn woonplaats aangesproken door een Fransman. Deze zegt het lot van Saskia te kennen en belooft alles te zullen vertellen mits Rex meteen meegaat naar Zuid-Frankrijk. Verbijsterd wil Rex de man te lijf gaan, maar deze waarschuwt dat hij bij elke vorm van verzet alleen zal vertrekken zodat de jongen nooit het lot van zijn vriendin zal vernemen. Rex beseft hoezeer de man hem in zijn houdgreep heeft; zijn nieuwsgierigheid zal het altijd winnen van zijn angst en afschuw. De gedachte zo dicht bij de waarheid te staan doet hem besluiten het aanbod aan te nemen en ze vertrekken naar Frankrijk. Eenmaal bij het bewuste pompstation aangekomen slaan bij Rex de twijfels toe, maar de man herhaalt zijn dreigement. Als de jongeman vervolgens opnieuw instapt, krijgt hij een slaapmiddel toegediend met de verzekering dat hij exact Saskia's voetsporen zal volgen. Hij komt bij in een kist, veilig weggestopt onder grond in de tuin van de moordenaar wiens identiteit hij nooit zal kennen.

Cast

Bernard-Pierre Donnadieu (Raymond Lemorne), Gène Bervoets (Rex Hofman), Johanna ter Steege (Saskia), Gwen Eckhaus (Lieneke), Bernadette le Saché (Simone Lemorne), Tania Latarjet (Denise), Lucille Glenn (Gabrielle), Roger Souza (bedrijfsleider), Caroline Appéré (cassière), Pierre Forget (boer Laurent), Didier Rousset (tv-journalist), Raphaëline (Grisèle Marzin), David Bayle (Lemorne, 16 jaar), Robert Lucibello (leraar), Doumée (dame Prisunic), Eric Jacquet (pompbediende), Aziz Djahnit (pompbediende), Linda Wise (Engelse toeriste), Ian Magilton (Engelse toerist), Mieke de Groot (Belgische toerist), Jean Grandeau (Duitse toerist), Faustine Wünsche (klein meisje), Ghislaine Gazaix (liftster), M. Martinez (cafébaas)

Ontstaan

Nederlands-Franse co-produktie. Recensies van de film waren jubelend. De produktie en distributie verliepen niet zo vlekkeloos als de media-ontvangst. Preston zou de film produceren, Holland Film Releasing zou SPOORLOOS distribueren, maar beide maatschappijen werden meegesleurd door de artistieke en financiële ramp die NITWITS heette. Sluizer nam, met tegenzin, de produktie in eigen handen, samen met zijn vrouw. In allerijl een nieuwe distributeur vinden, gaf grotere problemen. Uiteindelijk werd Goedings van The Movies bereid gevonden. Deze wilde echter maar met één of twee kopieën uitkomen, terwijl Sluizers minimum op vijf of zes lag. Inmiddels had SPOORLOOS zijn wereldpremière in Montreal beleefd en was daar dusdanig positief ontvangen (o.a. door het filmvakblad 'Variety') dat Goedings alsnog op Sluizers eisen inging. In 1993 is door George Sluizer zelf een remake gemaakt in de Verenigde Staten onder de titel THE VANISHING met Jeff Bridges -in de rol die Bernard-Pierre Donnadieu in het origineel heeft-, Kiefer Sutherland en Nancy Travis. Het zwarte einde is vervangen door een happy-ending. Tim Krabbé vond de tweede verfilming een verkrachting van het originele meesterwerk.

Nummer 36 over 1988, 81.103 bezoekers. Nummer 65 over 1989, 37.355 bezoekers.

Prijzen

Gouden Kalf voor de beste speelfilm en de Persprijs tijdens de Nederlandse filmdagen. Felix voor Johanna ter Steege; beste vrouwelijke bijrol. Nominatie beste Europese film. Andere prijzen: Internationaal filmfestival Brussel 1988: best screenplay, Geneve festival of Geneva 'star of tomorrow' Johanna ter Steege/award of the public 1989, Madrid International film festival-imagfic 'best actor': B.P. Donnadieu 1989, Sydney filmfestival: best film of festival 1989.

Filmuziek

Henny Vrienten

Camera

Toni Kuhn

Montage

George Sluizer, Lin Friedman

Geluid

Piotr van Dijk

Kleur

Kleur

Art director

Cor Spijk