Shadowman (1988)

Alternatieve titel: Schaduwman

Regie

Piotr Andreyev

Scenario

Piotr Andreyev

Release

06-10-1988

Studio

Riverside Pictures

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

Amsterdam in oorlogstijd. Shadowman is een angstige Poolse vluchteling die door zwarthandelaar Theo aan een onderduikadres wordt geholpen. Zijn hulpvaardigheid verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer blijkt dat het bevende scharminkel geen cent bezit. Shadowman weigert echter de zolderkast te verlaten, want de patrouilles op straat jagen hem meer angst aan dan Theo. Deze laatste is zo goed niet of hij brengt zijn onderduiker af en toe wat eten. Intussen probeert hij de benedenbuurvrouw, mevrouw Wisse, ervan te overtuigen dat er alleen maar een rat op zolder zit. Theo woont samen met Monique, een knappe jonge vrouw die hem bewondert maar die ook geschokt is door zijn cynisme. Bovendien vermoedt ze dat Theo slippertjes maakt met de blonde lellebel Bella. Monique dringt er op aan dat Theo haar aan Shadowman voorstelt. Haar medelijden met die arme jongen in zijn donkere kast is zo groot dat ze zich pardoes aan hem geeft. Mevrouw Wisse, toch al in de war nadat haar zoon aan het front gesneuveld is, wordt bang van de aanhoudende geluiden op zolder en belt de politie. Op het moment dat de agenten de kast willen open maken, springt Shadowman met een houten pistool tevoorschijn. Theo schiet hem te hulp en wordt doodgeschoten. Shadowman duikt de gracht in en verdwijnt spoorloos. Jaren later krijgt mevrouw Wisse een brief uit Amerika... Dialogen in het Engels en het Nederlands.

Cast

Tom Hulce (Shadowman), Jeroen Krabbé (Theo), Manouk van der Meulen (Monique), Trudy Labij (mevrouw Wisse), Thom Hoffman (Fuchs), Karin Bloemen (Bella), Hans Hoes (Brosch), Hans Dagelet (postbode), Jasper Faber (barman), Roelant Radier (rechercheur), Vincent Lancee (politie-agent)

Ontstaan

Een verhaal dat niet in de tijd is afgezet, maar op de Tweede Wereldoorlog lijkt, zij het uiterst knullig; haardracht, kleding en omgeving (Amsterdammertjes) representeren een modernere tijd. Vele problemen bij de voorbereiding van de film; o.a. Kees Kasanders Allarts Productions trok zich terug en de hele produktie ging over naar Gijs Versluys' Riverside Pictures. Ook de casting leverde veel problemen op: de Britse Patsy Kensit belde vlak voor de eerste draaidag af in verband met plaatopnames. Na veel heen en weer gepraat werd toen gekozen voor de Nederlandse 'reserve' Manouk van der Meulen. Recensies waren slecht voor deze film van de in Nederland woonachtige Poolse politieke vluchteling.

In 1989 verscheen het stageverslag van Universiteit van Amsterdam-student Erik de Bruyn onder de titel 'Shadowman : Een Nederlands-Pools speelfilm-debacle : Aantekeningen van een stagiaire'.

Camera

Wit Dabal

Montage

Ton Ruys

Geluid

Marcel de Hoogd, Gusta van Eijk

Kleur

Kleur

Art director

Ben van Os, Jan Roelfs