Honneponnetje (1988)

Regie

Ruud van Hemert

Scenario

Ruud van Hemert

Release

30-06-1988

Studio

Twoclip, Multimedia

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Een dochter van rijke ouders wordt in het streng katholieke internaat Johanna Regina verre van de feiten van het leven gehouden. Zij ontsnapt op een kwade dag om de wijde wereld in te trekken, daartoe opgehitst door het liefdesromannetje 'Annets Liefdeszang'. De nieuwsgierige Honneponnetje veroorzaakt met haar krappe hemdje in de grote stad een chaos. De ouders van Honneponnetje hebben inmiddels het idee gekregen dat hun dochter ontvoerd is. In de stad ontmoet ze de aardige student Harry bij wie ze wel mag blijven logeren. Ze brengt hem flink in de war met al haar vragen over de liefde. De volgende dag moet Harry een tentamen afleggen en Honneponnetje ontmoet regisseur Apollo Romanski, die dol is op jonge meisjes. Zijn spelletje met haar onder de zonnebank wordt onderbroken door de aankondiging op televisie van Honneponnetjes ouders dat ze bereid zijn de ontvoerders een losgeld te betalen. Honneponnetje wil graag nog wat in de stad blijven en belt haar ouders met de vraag of ze vijfhonderd mag hebben. Dat wordt volledig verkeerd begrepen en in allerijl scharrelt men op de bank van haar vader vijfhonderdduizend gulden als losgeld bij elkaar. De bank is een complete vesting wanneer Honnepon arriveert in een taxi, waarin toevallig ook twee Arabieren zitten. Één van de Arabieren is zo aardig om de koffer even op te halen en die avond gaan Honnepon en Harry uit eten. Wanneer Harry niets vermoedend een briefje van duizend probeert te wisselen, wordt hij gearresteerd en Honnepon wordt teruggestuurd naar het klooster. Maar Harry laat het er niet bij zitten: terwijl in de kerk de mis in volle gang is weet hij tot Honnepons kamer door te dringen en de twee bedrijven de liefde. Wanneer Honnepon haar vriendinnen vertelt hoe het was, verlaten die en masse het klooster.

Cast

Nada van Nie (Honneponnetje), Marc Hazewinkel (Harry), Hans Man in 't Veld (Evert, vader van Honneponnetje), Marijke Merckens (Gerda, moeder van Honneponnetje), Coen Flink (Desiderius), Herbert Flack (Apollo Romansky), Nora Kretz (moeder-overste), Annette Nijder (soeur Francisca), Linda Krijgsman (soeur Petronella), Josephine Peper (soeur Magdalena), Greet Groot (soeur Theresia), Jacqueline Blom (soeur John Gielgud), Agnes van Leuven (soeur Clara), Kees Hulst (Benno), Lieneke le Roux (Sofie), Jet van der Meij (taxichauffeur), Johnny Kraaykamp jr. (tv-verslaggever), Bert Kuizenga (agent), Arthur Boni, Sacco van der Made, Martine van Os, Suze Broks

Ontstaan

Nada van Nie, dochter van regisseur René van Nie, kreeg de hoofdrol, hoewel ze niet was geselecteerd bij de door Veronica uitgezonden verslag van de audities in Hotel Krasnapolsky. De produktie liep vertraging op toen tegenspeler Kenneth Herdigein tijdens de opnamen zijn kniebanden scheurde bij een sprong van een trap. In aller ijl werd hij vervangen door Marc Hazewinkel. De oorspronkelijke producent stapte op en Van Hemert besloot om de film zelf te produceren met Jos van der Linden, maar dat boterde niet. Opvallende 'Story'-reclame. Recensies waren slecht, de film een aardig succes. Nummer 10 over 1988, 356.851 bezoekers.

Facts

Zowel met Nada van Nie als Ellen ten Damme werd drie weken gerepeteerd, allebei met hun eigen tegenspeler om ze een echte kans te geven. Ellen was als actrice het beste volgens regisseur Ruud van Hemert, maar Nada was als karakter qua uiterlijk en uitstraling de beste.

Filmuziek

Peter Schon, Ruud van Hemert

Camera

Willy Stassen

Montage

Willem Hoogenboom

Geluid

Peter Flamman, Kees Linthorst, Rupert Scrivener

Stunts

Tip Tipping

Special effects

Harry Wiessenhaan, Edward Wiessenhaan, Jano Cunderlich, An Wiessenhaan

Kleur

Kleur

Art director

Hubert Pouille