Zoeken naar Eileen (1987)

Regie

Rudolf van den Berg

Scenario

Leon de Winter, Rudolf van den Berg

Release

24-09-1987

Studio

Eerste Amsterdamse Filmassociatie van 1980

Duur

109
Filminformatie

Verhaal

De jonge architect Philip de Wit raakt volledig van slag als zijn vriendin Marian bij een auto-ongeval omkomt. Zijn vader en schoonvader weten net op tijd een zelfmoord te verhinderen. Philip zet haar boekhandel voort; op een dag, een jaar later, loopt daar het Engels sprekende meisje Eileen met een kindje binnen, die hem om een exemplaar van 'Tristan en Isolde' vraagt. De vrouw, Eileen, lijkt sprekend op Marjan. Philip twijfelt aan zijn verstand, maar gaat haar toch achterna. Ze blijkt een Ierse te zijn, maar meer wil ze niet kwijt. De gedachte aan Eileen laat Philip echter niet los. Ze is inmiddels spoorloos verdwenen en Philip zoekt haar overal. Hij komt in contact met Marc, de man van Eileen, die haar al maanden zoekt. Langzamerhand wordt het mysterie rond Eileen opgelost: ze is een katholieke Ierse die omging met de protestante Kevin. Nadat ze van hem zwanger was geworden trouwde ze om dit feit te verbergen met haar baas Marc. Na de geboorte van haar baby hield ze het echter niet meer uit en vluchtte ze naar Nederland, op zoek naar de inmiddels verslaafd geraakte Kevin. Philip kan de aggressieve Marc met moeite bij Eileen vandaan houden en wanneer ze Kevin gevonden heeft blijkt hij vermoord te zijn door een drugdealer bij wie hij in het krijt stond. Twee jaar later heeft Philip -mede dankzij zijn ontmoeting met de inmiddels verdwenen Eileen- het leed van de dood van zijn vrouw verwerkt. Hij heeft zijn architectenbaan weer opgevat en gaat een oud landhuis restaureren. In het landhuis ontmoet hij opnieuw Eileen, die er als kindermeisje werkt. Ze staan nu als nieuwe mensen, los van het verleden tegenover elkaar en niets staat hun liefde in de weg.

Cast

Thom Hoffman (Philip de Wit), Lysette Anthony (Marian Faber/Eileen W.), Marijke Veugelers (stem van Marian Faber/Eileen W.), John van Dreelen (Philips vader), Kenneth Herdigein (Geoffrey), Hans Kemna (Henk Faber), John Landwehr (veilingmeester), Maan Leo (Ginny, Eileens baby), Simon Vinkenoog (belager Eileen), Monique Klemann (Donna), Coby Timp (toiletjuffrouw), Jill Shand (Oona de hoer), Celia van den Boogert (pensionhoudster), Ellen de Thouars (haar schoonmoeder), Gary Whelan (Marc Nolan), Rolf Leenders (kale Bob), Tamar Baruch, Connie Postel, Manouk van der Meulen (hoertjes)

Ontstaan

Cannon zou de film wereldwijd distribueren, maar onder druk van IsraŽl is dat alleen tot Nederland beperkt gebleven, omdat Rudolf van den Berg twee documentaires -- DE PLAATS VAN DE VREEMDELING en STRANGER AT HOME -- had gemaakt, waarin hij het voor de Palestijnen had opgenomen. Pers en publiek waren over het algemeen wel te spreken over de film.

Filmuziek

Boudewijn Tarenskeen

Camera

Theo van de Sande, Paul van den Bos

Montage

Wim Louwrier

Kostuums

Linda Bogers

Geluid

Piotr van Dijk

Special effects

Harry Wiessenhaan

Kleur

Kleur

Art director

Philip Barker, Hemmo Sportel, Joris Sluizer