Van geluk gesproken (1987)

Alternatieve titel: Count your blessings

Regie

Pieter Verhoeff

Scenario

Jean van de Velde, Pieter Verhoeff

Release

19-11-1987

Studio

Verenigde Nederlandsche Filmcompagnie

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Gedurende een jaar, tussen Kerst en Kerst, worden de levens van verschillende mensen in een typisch Amsterdams huis gevolgd. In dat jaar raken de levens van de bewoners in elkaar verstrengeld. Op de bovenste verdieping van het huis woont Karin met haar twee dochters uit een vorige relatie en haar vriend, de werkloze metselaar Harrie. Daaronder wonen broer en zus Wilbrink, kinderen van de huiseigenaar. Martje en Martijn zijn studenten uit de gegoede intellectuele kringen. Beneden woont Wouter, een simpele ziel en vrijgezel. Vlak voor Kerst haalt Wouter zijn dementerende moeder uit de inrichting en breng haar onder in zijn huis. Martje komt net van college af, waar ze heeft geleerd dat een resusaapje dat geen moederliefde heeft gekend, zelf ook niet in staat is moederliefde te geven. Ook Karin komt net thuis met haar twee dochters. Allemaal komen ze samen bij de voordeur en op de slechtverlichte trap die de drie verdiepingen, de drie levens en de drie verschillende milieus met elkaar verbindt. Allemaal zijn ze op zoek naar een sprankje geluk. Na een schokkend avontuur op weg naar haar vader in Italië om daar Kerstmis te vieren, is Martje niet alleen hevig verliefd, maar ook zwanger geworden. 'Oom' Leo wil echter niets van zijn daden weten. Terug in Amsterdam raakt Martje in een crisis en lijkt ze hetzelfde lot beschoren als haar moeder, die nooit meer uit een krankzinnigeninstituut is gekomen. Als Martje leeggehuild en trillend als een natgeregend katje onderaan de trap in de hal schuilt voor de regen, komt Karin binnen. Ze is net bij de deur van Wouter Kalk aangekomen als het vervloekte licht weer uitgaat. Martje doet het voor haar aan. Door het oponthoud ruikt Karin de lucht die uit Wouters appartement komt; zijn moeder is een tijdje geleden overleden en sindsdien is hij niet meer buiten de deur gezien. 'Wat een stank', zegt Karin. 'Woon je op één trap en de één weet van de ander niet wat hij doormaakt'.

Cast

Mirjam Sternheim (Martje Wilbrink), Peter Tuinman (Leo de Zeeuw), Geert de Jong (Rosa Leroy), Marijke Veugelers (Karin de Bruin), Michiel Romeyn (Harrie de Bruin), Loudi Nijhoff (moeder Kalk), Aart Lamberts (Wouter Kalk), Gerard Thoolen (Sjef), Olga Zuiderhoek (Barbara), Arend Jan Heerma van Voss (Thomas Wilbrink), Sylvia Holstijn (Veronica), Don Duyns (Martijn Wilbrink), Kees Prins (quizmaster), Hans van Toorenburg (barkeeper), Anton Haakman (professor), Jennifer van Kuyk (Jennifer), Tania Landburg (Chantal), Anke van 't Hof (Geesje), Paul Stolk (psychiater), Han Reiziger (buurman), Jannie Baay (koningin Beatrix)

Ontstaan

Opgenomen in Amsterdam (o.a. op de Vrije Universiteit). Zeer goed ontvangen.

Prijzen

Gouden Kalf voor Marijke Veugelers (beste actrice), Michiel Romeyn (beste acteur) en Pieter Verhoeff (beste regie) tijdens de Nederlandse Filmdagen 1988.

Filmuziek

Cees Bijlstra

Camera

Paul van den Bos

Montage

Ot Louw

Kostuums

Yan Tax

Geluid

Roberto van Eyden

Kleur

Kleur

Art director

Dorus van der Linden