Terug naar Oegstgeest (1987)

Alternatieve titel: Return to Oegstgeest

Regie

Theo van Gogh

Scenario

Theo van Gogh

Release

09-04-1987

Studio

Movies Film Production

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Terug in zijn geboorteplaats Oegstgeest, gezeten aan het sterfbed van zijn vader, herinnert Jan Wolkers zich zijn jeugd die een beslissende invloed heeft gehad op zijn huidige bestaan. In het oog springen zijn litteken, veroorzaakt door een druppel lood die op zijn slaap viel; zijn heerszuchtige vader die als een aardse god zijn kinderrijk gezin naar zijn had zet; de zwakzinnige Koosje die tegen betaling in het gezin wordt opgenomen en later door de Duitsers weggehaald; zijn moeder die met een subtiele mimiek Jan beschermt tegen de rest van de wereld; oom Louis, de dominee en Serpentina, het liefje van zijn broer Peter, aan wiens vroege dood hij meent schuldig te zijn. Naarmate de dood van zijn broer Peter zich opdringt in zijn herinnering, nadert ook de vader van Jan zijn einde. Diens dood valt vrijwel samen met lucide herinneringen aan Peters dood.

Cast

Hidde Kuiper (kleine Jan), Casper de Boer (grote Jan), Cas Enklaar (oude Jan), Tom Jansen (vader), Geert de Jong (moeder), Fedja Nijholt (kleine Peter), Eric Schreurs (grote Peter), Leen Jongewaard (oom Louis), Jes Vriens (Koosje), Renée Fokker (Serpentina), Pascal Krottjé (kleine Lia), Mirinde Vermeyden (grote Lia), Jaap Hoogstra (dominee), Louise Robben (juffrouw Hakkenberg), Ellen de Thouars (mevr. Van Teeng), Wim T. Schippers (lijkenwasser)

Ontstaan

De opnamen vonden niet in Oegstgeest plaats, maar in Amsterdam Watergraafsmeer (Betondorp).

Pers was enthousiast. Jan Wolkers noemde de film 'van begin tot einde briljant' en 'een torenhoge uitschieter boven alles wat er de laatste jaren in Nederland verfilmd is'. Bij het publiek viel de film in minder goede aarde.

Facts

Fedja Nijholt werd later veel bekender als Fedja van Huet.

Filmuziek

Rainer Hensel

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Willem Hoogenboom

Kostuums

Henriëtte Onrust

Geluid

Arno Hagers

Special effects

Harry Wiessenhaan, Creatrix

Kleur

Kleur

Art director

Harry Ammerlaan