Ratelrat, De (1987)

Alternatieve titel: rattle rat, The

Regie

Wim Verstappen

Scenario

Wim Verstappen, Janwillem van de Weterering, Rogier Proper

Release

05-02-1987

Studio

Spieghel Fimproductiemaatschappij

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Een lijk in een uitgebrand bootje, dat van een Friese schapeboer blijkt te zijn, een heroïne-oorlog en een corrupte agent vormen de ingrediënten voor dit politieverhaal, waarin de sfeer belangrijker is dan de plot. De corrupte agent blijkt de moordenaar te zijn van Douwe Scherjoen (de Friese veeboer). Hij gaf Chinezen verblijfsvergunningen in ruil voor heroïne en was tevens bereid om Douwe, hun concurrent, uit de weg te ruimen. De Gier is begaan met het lot van de man, die korte tijd later zelfmoord pleegt.

Cast

Rijk de Gooyer (adjudant Grijpstra), Peter Faber (brigadier De Gier), Jon Bluming (dronken chauffeur), Lesley Lengkeek (blondje in auto), Marc Klein Essink (hoofdagent Cardozo), Marjan Berk (Grijpstra's vrouw), Henk van Ulsen (patholoog Grijpstra), Rob Fruithof (judo-instructeur), Carine Weve (secretaresse), Bernhard Droog (commissaris), Annemieke Verdoorn (Hylkje Hilarius), Willem van Dooren (helicopterpiloot), Hidde Maas (luitenant Sudema), Pieter Lutz (adjudant Opperhuizen), Steve Heinze (rechercheur), Sacco van der Made (cafébaas Troelstra), Tetske van Ossewaarde, Femke Boersma, Toon Agterberg, Jaap Stobbe, Frank Schaafsma

Ontstaan

Peter Faber nam de plaats van Rutger Hauer in als brigadier De Gier in deze tweede Grijpstra en De Gier-verfilming, na GRIJPSTRA EN DE GIER uit 1979. Geen succes. Zeer slecht ontvangen. Ook als televisie-serie bij de AVRO.

Filmuziek

Ruud Bos

Camera

Frans Bromet

Montage

Rob van Steensel

Kostuums

Jany Hubar

Geluid

Kees Linthorst

Stunts

Tonio Hildebrand

Kleur

Kleur

Art director

Dorus van der Linden