Nitwits (1987)

Regie

Nikolaï van der Heyde

Scenario

Nikolaï van der Heyde

Release

20-08-1987

Studio

Preston Productions

Duur

112
Filminformatie

Verhaal

NITWITS toont het leven van een derderangs acteur Joel Palsma, die 's avonds in gemakkelijke blijspelen op de planken staat en overdag van de ene reclame- en televisieschnabbel naar de andere rent. Hij is getrouwd met een Française, die een mode-atelier leidt, en heeft een leuke dochter van elf. In zijn werk is hij meestal te zien met een vijftien jaar jongere vrouw, die het met de huwelijkstrouw niet al te ernstig neemt en in het begin van de film ook Joel weet te verleiden tot een slippertje. Daarmee wordt een reeks dwaze verwikkelingen in gang gezet, waarbij Joel voortdurend met koffers zeult tussen zijn eigen huis, een hotel en de woning van de twintig jaar jongere Danielle, op wie hij smoorverliefd is geworden. Als rode lijn lopen door de film de opnamen van reclamespotjes voor pleisters. In de slotscène van de film blijkt Nikolaï van der Heyde zelf de regisseur van een reclamefilmpje te zijn en zwaaiend naar de camera bevriest hij in het laatste beeld.

Cast

Ramses Shaffy (Joel Palsma), Monique Rosier (Daniëlle Kooiman), Martijn Oversteegen (Eddie Bakker), Muriel Chaal-Gohier (Magda Palsma), Masha van der Heyde (Zelda Palsma), Ilone Wals (Roelie Kok), Jérôme Reehuis (filmregisseur), Xavier Serge Martin (bedrijfsleider Burger King), Willem Wagter (onweerstaanbare vijftiger), Walter Crommelin, Rob Fruithof, Boudewijn van Hulzen, Martijn van Soerick (reclamejongens), Nikolaï van der Heyde

Ontstaan

Zelden was de kritiek zo unaniem negatief. De reacties op NITWITS overtroffen in heftigheid alle voorgaande flops. De film is na één week uit de bioscopen verdwenen. Maria Peters had voor de KRO-televisie een documentaire gemaakt, die de film een extra zetje zou moeten geven als de publiciteit rond de première was uitgewoed. Maar dat extra zetje was overbodig geworden daar de film al uit de roulatie was genomen. De KRO besloot dan ook om de documentaire niet meer uit te zenden.

Filmuziek

Vladimir Cosma

Camera

Peter de Bont

Montage

Ton de Graaff

Kostuums

Margreet Huis in 't Veld

Geluid

Marcel de Hoogd, Gusta van Eijk

Stunts

Henk Wams

Kleur

Kleur

Art director

Freek Biessiot