Maand later, Een (1987)

Alternatieve titel: One month later

Regie

Nouchka van Brakel

Scenario

Ate de Jong

Release

17-09-1987

Studio

Sigma Filmproductions

Duur

102
Filminformatie

Verhaal

Jan Donkers las in de Newyorkse 'Village voice' een contactadvertentie van een vrouw die haar leven voor een maand wilde ruilen met dat van een andere vrouw, daarop schreef hij in 1985 een toneelstuk (gespeeld door 'Baal') over de gevolgen van zo'n levensruil. Verfilming van het toneelstuk (met Olga Zuiderhoek en Els Ingeborg Smits) van Jan Donkers over twee vrouwen -Liesbeth (huisvrouw, getrouwd met Constant, moeder van drie kinderen) en Monika (freelance-journaliste bij 'Zij', vrijgezel)- die via een contactadvertentie voor een maand hun leven -inclusief partners- verruilen. De levensruil bevalt zo goed dat ze een maand later besluiten om het contract met een tweede maand te verlengen. De situatie verergert alleen maar: de vrouwen vinden steeds meer hun draai in het leven van de ander. Er komen nu nogal wat verwikkelingen; Monika en Constant krijgen een verhouding en Liesbeth laat zich versieren door een snelle jongen Hugo, met wie ze naar de wintersport gaat. Wanneer alle betrokkenen er achter komen hoe de zaken er voor staan, wordt gevieren tijdens een gezellig etentje over de toekomstmogelijkheden gefantaseerd. Het publiek moet de keuze maken uit de diverse happy-endings.

Cast

Renée Soutendijk (Liesbeth), Monique van de Ven (Monika), Edwin de Vries (Constant), Sunny Bergman (Judith), Tijmen Bergman (Jonas), Jeroen Oostenbrink (Jobje), Jean-Yves Berteloot (Hugo), Bas Voets (Steffie), Marjo van der Meulen; nasynchronisatie: Loes Luca (Marjo van der Meulen)

Ontstaan

Eerste Nederlandse speelfilm die verkocht werd aan Warner door producent Matthijs van Heijningen zonder dat er nog maar één opname gemaakt was, zodat een Nederlandstalige en Engelstalige versie gemaakt werden.

Enige probleem bij de film: wie moest als eerste genoemd worden op het affice; Van de Ven of Soutendijk? Renée besliste Matthijs van Heijningen, zij zou internationaal meer aanspreken.

Redelijk positief ontvangen. Groot commercieel succes. 323.654 bezoekers.

Jan Donkers schreef jaren later een treatment voor een vervolg onder de titel Jaren later. Die film kwam er nooit. De toneelversie van Een maand later kreeg wel een vervolg. Jan Donkers schreef in 1993 Monte Santa Maria.

Facts

Marjo van der Meulen is nagesynchroniseerd door Loes Luca. De minnaar Steffie (Bas Voets) is ook nagesynchroniseerd door een andere acteur. Monique van de Ven en Edwin de Vries werden tijdens de opnamen van EEN MAAND LATER ook in werkelijkheid een echtpaar. Monique was op dat moment nog getrouwd met Jan de Bont.

Filmuziek

Rob van Donselaar

Camera

Peter de Bont

Montage

Edgar Burcksen

Kostuums

Linda Bogers

Geluid

George Bossaers

Kleur

Kleur

Art director

Hadassah Kann