Iris (1987)

Alternatieve titel: Iris Film

Regie

Mady Saks

Scenario

Felix Thijssen

Release

26-03-1987

Duur

78
Filminformatie

Verhaal

Een dertigjarige veearts is weliswaar al jaren afgestudeerd, maar nooit aan het echte werk op het platteland toegekomen, woont in de stad, samen met haar pietluttige, bezitterige vriend Paul. Paul ziet met lede ogen toe hoe Iris op een dag naar Friesland afreist, waar ze de praktijk van een oude veearts heeft overgenomen. Vol ijver begint ze de praktijk weer op te bouwen, maar ze wordt stelselmatig tegengewerkt. Vooral door boer Versteeg, een alcoholistische, invalide herenboer met ouderwetse opvattingen over de plaats van de vrouw. Als zij tenslotte, nadat zij het interieur van haar boerderij vernield heeft aangetroffen, verkracht wordt, neemt ze wraak op de dader. De dader blijkt haar jaloerse vriend te zijn; de rode handschoenen van de verkrachter liggen in zijn auto. Ze lokt Paul vervolgens naar de behandelkamer en bindt hem vast op de operatietafel om hem te castreren.

Cast

Monique van de Ven (Iris), John Kraaykamp (Versteeg), Titus Tiel Groenestege (Frank), Roger van Hool (Paul), Elsje Scherjon (Nellie), Tom Jansen (Hagenbeek), Marja Habraken (Martha), Hiske van der Linden (Eva), Ingeborg Loedeman (Anna), Tabe Bas (cafébaas), Ad Noyons (boer Houtstra), Catrien Wolthuyzen (mevr. Houtstra), Harry van Rijthoven (Bert Houtstra), Cas Baas (oude boer), Paul Kooy (boer Van Dam), Frouke Fokkema (mevr. Van Dam), Gerard Borkus (jonge boer), Freark Smink (dokter), Klaasje Postma (doktersvrouw)

Ontstaan

De Vlaamse acteur Roger van Hool werd nagesynchroniseerd door een Nederlandse acteur.

Prijzen

Monique van de Ven 'best actress' tijdens het Seattle international film festival 1987. Film kreeg de Alcan prize bij het World film festival Montreal 1988.

Filmuziek

Loek Dikker

Camera

Frans Bromet

Montage

Jutta M. Brandstaedter

Kostuums

Gert Brinkers

Geluid

Kees Linthorst

Special effects

Harry Wiessenhaan

Kleur

Kleur

Art director

Dorus van der Linden