Havinck (1987)

Regie

Frans Weisz

Scenario

Ger Thijs

Release

15-10-1987

Studio

Riverside Pictures

Duur

102
Filminformatie

Verhaal

Havinck is een succesvol Amsterdamse advocaat, die de indruk maakt onbewogen door het leven te gaan. Wanneer zijn vrouw verongelukt, wordt via flash-backs duidelijk, wat er werkelijk achter zijn koele masker schuilt. Havincks dochter Eva vindt onverwachts haar moeders afscheidsbrief en realiseert zich wat er echt is gebeurd. Zij confronteert Havinck met de harde werkelijkheid: zijn mislukte huwelijk, de heimelijke relatie met zijn minnares en zijn gebrek aan aandacht voor zijn eigen dochter. Lydia heeft zelfmoord gepleegd, maar Havinck voelt zich daaraan schuldig. Toch kan hem formeel niets ten laste worden gelegd. Havinck slaagt er in de emotionele crisis, waarin hij is komen te verkeren, te overwinnen. Zijn in het slop geraakte relatie met zijn dochter Eva wordt eveneens hersteld.

Cast

Willem Nijholt (advocaat Havinck), Will van Kralingen (zijn vrouw Lydia), Carolien van den Berg (Havincks minnares Maud), Anne Martien-Lousberg (Havincks dochter Eva), Maarten Wansink (Greve), Coen Flink (Bork), Max Croiset (vader Lydia), Dora van der Groen (moeder Lydia), Kenneth Herdigein (Kenneth), Eric van Heyst (Noordwal), Ella van Drumpt (secretaresse Havinck), Lieneke le Roux (secretaresse Bork), Lex de Regt (rechercheur), Dorijn Curvers (agente), Han Kerckhoffs (agent), Ger Thijs (reclasseringsambtenaar), Raffles Dawson (Dennis), Janine Versluys (mevr. Bork), Juan Carlos Tajes (performer Raphael)

Ontstaan

Zeer goed ontvangen. In de bioscoop werd op een rare plaats een pauze ingelast: juist nadat Havinck de nagelaten brief van Lydia heeft gelezen en een enorme ruzie met zijn dochter heeft gehad-- in de volgende scène loopt hij bruusk door alle kamers van het advocatenkantoor. De film werd na twee bepaald niet slechte weken in Calypso (Amsterdam, 550 stoelen) overgeplaatst naar het uitdraai-theater De Uitkijk (170 stoelen). Een spoedarbitrage van de Nederlandse Bond van Bioscoop- en Filmondernemingen leverde weinig op. Frans Weisz wilde Huub Stapel hebben voor HAVINCK, maar Huub Stapel zei nee, omdat hij zichzelf te jong vond voor die rol.

Filmuziek

Egisto Macchi

Camera

Guiseppe Lanci

Montage

Ton Ruys

Kostuums

Yan Tax

Geluid

Marcel de Hoogd, Gusta van Dijk

Kleur

Kleur

Art director

Jan Roelfs, Ben van Os