Field of honor (1987)

Alternatieve titel: veld van eer, Het

Regie

Hans Scheepmaker

Scenario

Henk Bos

Release

19-03-1987

Studio

Orianda Films voor Cannon

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal speelt in het Korea van 1951. De Nederlandse sergeant De Koning heeft zijn manschappen niet helemaal in de hand. Er wordt gemoord, geplunderd en verkracht en na een Chinese aanval staat de Hollander er alleen voor. Een serie confrontaties met de vijand en onverwacht vriendelijke Koreanen brengen De Koning in lastige situaties. Tijdens deze dagenlange beproeving komt hij niet alleen zichzelf tegen; hij 'deelt' het slagveld met een jonge, Koreaanse boerin, die vanuit een hol in de grond zichzelf en haar door shell-shock catatonisch verkrampte broertje in leven tracht te houden. Deze confrontatie slaat voorgoed een bres in De Konings huurlingenpantser en hij kiest -tegen zijn aangekweekte natuur in- partij voor het enige echte slachtoffer: de onschuldige burger. Hij heeft eindelijk een doel en hij slaagt erin dat te bereiken. Hij redt het jongetje en weet het in veiligheid te brengen.

Cast

Everett McGill (sergeant De Koning alias Sire), Ron Brandsteder (Tiny; in persmap: Pukkie), Bart Römer (luitenant), Annies de Jong (Taihutu), Hey Young Lee; in persmap gespeld als: Jin-Kyung Lee (Sun Yi), Min Yoo (Kim), Dong Hyum Kim; in persmap gespeld als: Kim Koo Ahn (Applesan; in persmap: Appeltje), Marc van Eeghem (Brammetje; in persmap: Wiel), Frank Schaafsma (Wiel; in persmap: Brammetje), Guus van der Made (Leen), Jae Ho Choi (Chinese hospik), Mike Mooney (journalist), Jon Bluming (sergeant), Cris Campion, Marcelle Dessalles, Frederic Mayer, Pascale Rocard, Eric Wapler, André Wilms

Ontstaan

Na zijn wereldpremière op de filmmarkt te Cannes in 1986 waren de reacties op deze door Cannon geproduceerde oorlogsfilm zodanig dat van de geplande release lange tijd werd afgezien. Film gebaseerd op het oorlogsverleden van producent Henk Bos en van Peet van Haalem. Geen succes.

Filmuziek

Roy Budd

Camera

Hein Groot

Montage

Victorine Habets

Kostuums

Ja Onk Shin, Michael J. Mills

Geluid

Tom Tholen

Special effects

Jim Ballard, Bob Wasson

Kleur

Kleur

Art director

Young Woo Do