Dagboek van een oude dwaas (1988)

Alternatieve titel: Diary of a mad old man

Regie

Lili Rademakers

Release

14-01-1988

Studio

Fons Rademakers Produktie, Iblis Films, Dedalus Films

Duur

89
Filminformatie

Verhaal

Marcel Hamelinck moet zich vanwege een voortschrijdende spieraandoening als directeur van zijn eigen bank terugtrekken. Zijn fysieke achteruitgang betekent echter nog niet dat hij nergens meer in is geļnteresseerd. Zijn schoondochter, ex-ballerina en ex-nachtclubdanseres Simone, heeft zijn meer dan normale belangstelling en is na de plotselinge dood van zijn vrouw Denise zijn enige passie. Hamelincks verzorgster, zuster Alma de Wispelaere, moet toezien hoe de oudere man alles in het werk stelt om in de buurt van Simone te komen. Gezondheid wordt opgeofferd om maar een glimp van haar op te vangen. Zijn liefste wens is Simone ooit nog eens in het zwembad te zien zwemmen. Daartoe laat Hamelinck een zwembad in zijn tuin bouwen. Met juwelen en dure tassen van krokodillenleer probeert hij Simone in te palmen. Wanneer Alma, die op zijn kamer slaapt, een weekend weggaat, neemt Simone haar plaats in en mag Hamelinck haar been aanraken. Zijn zoon Philippe heeft eigenlijk weinig in de gaten en de oude man wil nog uitsluitend haar slaaf zijn. Zonder schaamtegevoel vernedert hij zich telkens weer, waarbij Simone de situatie handig uitbuit. Bezoek aan tennisbanen, modeshows en geluiden uit haar slaapkamer wanneer Simone met haar neef vreemdgaat, maken Hamelinck duidelijk dat zijn einde nadert. Zijn laatste wens is een voetafdruk van haar te hebben om die op zijn graf te kunnen laten plaatsen. Eigenhandig verft hij haar voeten en weet ze op papier te zetten. Dan is hij tot niets meer in staat.

Cast

Ralph Michael (Marcel Hamelinck), Beatie Edney (Simone), Suzanne Flon (Denise Hamelinck), Derek de Lint (Philippe), Dora van der Groen (zuster Alma), Ina van der Molen (Karin)

Ontstaan

Deze eerste film van Lili Rademakers na de Belgisch/Nederlandse coproduktie 'Menuet' (1986) is een Nederlands/Belgisch/Franse coproduktie met dialogen in het Engels. Opgenomen in Belgiė.

Geselecteerd voor de Semaine de la Critique van het filmfestival van Cannes, 1987

Script

Hugo Claus, Claudine Bouvier

Filmuziek

Egisto Macchi

Camera

Paul van den Bos

Montage

Ton de Graaff

Geluid

Victor Dekker

Kleur

Kleur

Art director

Philippe Graff