Blonde Dolly (1987)

Alternatieve titel: Blond Dolly

Regie

Gerrit van Elst

Scenario

Joyce van Rijn, Hein Schütz, Alma Popeyus

Release

19-02-1987

Studio

Riverside Productions

Duur

102
Filminformatie

Verhaal

Mevrouw Hogendijk is hoer (Blonde Dolly). Ze raakt verliefd op Eddy Cremer, directeur van het Haagse Gemeentemuseum, door wiens vrouw ze zich laat schilderen. Deze beeldt haar af als een vamp met vele gezichten, een schilderij dat Blonde Dolly verbrandt. Eddy's kwaliteit is inzicht in echt en vals. Wanneer hij een mogelijke Vermeer op het oog heeft medefinanciert Blonde Dolly de koop. Samen halen ze het op in Parijs, maar het schilderij blijkt geen Vermeer (dus vals) te zijn. Blonde Dolly distantieert zich van Eddy. In de rosse buurt waar ze werkt, maar die ze ook regelmatig verlaat om in hogere kringen te verkeren, wordt het steeds onrustiger met als dieptepunt de moord op een hoer. Enige weken later wordt Blonde Dolly vermoord gevonden. Alle verdachten hebben een alibi.

Cast

Hilde van Mieghem (Dolly/Sylvia/Kitty), Peter Tuinman (Eddy Cremer), Fred Vaassen (Vaclav), Adrian Brine (baron Tuft), Piet Kamerman (Debrie), Astrid Seriese (Loan Cremer), Marieke van der Pol (Marietje), Herbert Flack (ambassadeur), Wilbert Gieske (Karel), Priscilla Visser (Anita), Con Meyer (Adje), Celia Nufaar (moeder), Suzanne Colin (galeriehouder), Stef Field (fietser), Laus Steenbeeke (jongen met mes)

Ontstaan

Psychologische thriller gebaseerd op het leven van de Haagse luxehoer Sybille Niemans, alias Blonde Dolly, die onder mysterieuze omstandigheden in november 1959 werd vermoord. Na haar dood blijkt dat zij diverse dubbellevens te hebben geleid met vele compromitterende 'vriendschappen' in de hoogste Haagse kringen. Justitie gaf het in 1977 gesloten dossier niet vrij. Er zijn van de film zeven scenarioversies gemaakt. Regisseur Jonne Severijn werd tijdens de opnamen vervangen door zijn assistent Gerrit van Elst.

Filmuziek

Lucas Asselbergs

Camera

Theo Bierkens

Montage

Ton Ruys

Kostuums

Jany Hubar

Geluid

Mark Glynne

Kleur

Kleur

Art director

Ben van Os, Jan Roelfs