Amor es una mujer gorda, El (1988)

Alternatieve titel: Love is a fat woman

Regie

Alejandro Agresti

Scenario

Alejandro Agresti

Release

24-03-1988

Studio

Movimiento Falso, Allart's Enterprised

Duur

80
Filminformatie

Verhaal

Josť is een jonge, linkse journalist die van de hoofdredacteur van zijn krant opdracht heeft gekregen een artikel te schrijven over een Amerikaanse filmploeg, die een reportage maakt over armoede in ArgentiniŽ. Als hij echter ziet hoe de Amerikanen de zaak manipuleren om extra dramatische beelden te kunnen schieten, komt hij in verzet. Wanneer hij zijn baas vertelt dat hij geen zin heeft een artikel te schrijven over iets waar hij het niet mee eens is, kan hij vertrekken. Thuis gekomen krijgt hij te horen dat hij beter ook maar kan vertrekken uit het pension waar hij woont. Hij zoekt troost en onderdak bij zijn (politieke) vrienden en later bij een vrouw. Zij kan hem echter zijn oude vriendin, Claudia, die op raadselachtige wijze is verdwenen, niet doen vergeten. Met Caferata, een bevriende bandeonspeler uit een tango-orkestje besluit hij opnieuw te gaan zoeken naar Claudia. Tijdens zijn zoektocht kruist de Amerikaanse filmploeg zijn pad. Men laat nu ingehuurde geestelijken vertellen over de bloedige strijd tegen de communisten. Josť windt zich hierover zo op dat hij de cameraman te lijf wil. Hij wordt opgepakt door de politie en een nacht vastgezet in een cel. De volgende dag komt zijn vriend Caferata hem weer ophalen en vervolgen zij hun ogenschijnlijk zinloze omzwervingen. In een park vertelt een man Josť dat hij werkloos is geworden als gevolg van zijn politieke verleden en nu wat bijverdient als baby-oppas. Het is dat soort zaken waar Josť zich enorm kwaad over kan maken en hij verbaast zich over de lethargie van de mensen. Zijn vrienden in het cafť verwijt hij dat ze alleen nog maar met hun kont achter de tv zitten en nergens meer op reageren. Zij wijzen hem erop dat het allemaal zinloos is, zoals ook zijn zoektocht naar Claudia zinloos is, omdat die volgens hen door de militairen is vermoord. Maar Josť gelooft hen niet, omdat daarvoor volgens hem helemaal geen reden was. Daarom besluit hij om toch verder te zoeken. Samen met zijn vriend de bandeonspeler en een oude zwerver neemt hij de bus om even later te ontdekken dat ze het middelpunt zijn geworden van de Amerikaanse filmploeg.

Cast

Elio Marchi (Josť), Sergio Poves Campos (Caferata), Carlos Roffe, Theo McNabny, Mario Luciani, Humberto Tito Haas, Enrique Morales, Harry Havilio, Sergio Lerer

Ontstaan

De film ging op 23 september 1987 in wereldpremiŤre op het filmfestival van San SebastiŠn en won er een eerste prijs. Festivals als die van Rotterdam en Berlijn volgden en in september 1988 was Agresti de winnaar van de Jury-prijs tijdens de Nederlandse Filmdagen. Gefluisterd wordt dat die jury hem veel hoger had willen waarderen vanwege zijn oorspronkelijk talent, maar dat een stevige Nederlandse lobby haar weerhield van een hoofdprijs voor een in ArgentiniŽ gedraaide Spaans gesproken film, die weliswaar met behulp van Nederlandse financiering was geproduceerd en alhier gemonteerd en afgewerkt.

Prijzen

Filmfestival van San SebastiŠn 1987: eerste prijs. Winnaar van de Jury-prijs tijdens de Nederlandse Filmdagen 1988.

Filmuziek

Paul Michael van Brugge

Camera

Nestor Sanz

Montage

Renť Wiegmans

Kleur

Zwart-Wit