Wisselwachter, De (1986)

Alternatieve titel: pointsman, The

Regie

Jos Stelling

Scenario

George Brugmans, Hans de Wolf, Jos Stelling

Release

18-09-1986

Studio

Jos Stelling Filmprodukties

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

De hele film speelt zich af in een verlaten spoorwegstation in de heuvels van Schotland, waar een dame die een vreemde taal spreekt per ongeluk is uitgestapt. Daardoor wordt het monotone leven van de wisselwachter, ergens bij de kruising van twee spoorbanen in niemandsland, verstoord. De wisselwachter raakt geobsedeerd door de vrouw, die in hem ongekende gevoelens en verlangens opwekt. Ook de andere mannen zijn onder de indruk van de vrouw, en wanneer de begerige postbode de vrouw uiteindelijk op te brute wijze benadert, zet zij de wisselwachter tot een gruweldaad aan. Tenslotte wordt de seinpost opgeheven. De vrouw vertrekt. De wisselwachter blijft alleen, overwoekerd door spinrag, in de winterse koude achter.

Cast

Jim van der Woude (de wisselwachter), Stéphane Excoffier (de vrouw), John Kraaykamp (de machinist), Josse de Pauw (de postbode), Ton van Dort (de hulpmachinist)

Ontstaan

De wisseling van de seizoenen werd een belangrijk onderdeel van de film. Vier keer reisde Jos Stelling, steeds met een andere cameraman, naar de Schotse hooglanden.

De Nederlandse pers reageerde verdeeld.

Prijzen

Op het filmfestival van Venetië werd de film door pers en publiek enthousiast ontvangen en met een eervolle vermelding onderscheiden. Publieksprijs en tweede persprijs te Sao Paulo 1985.

Filmuziek

Michel Mulders

Camera

Frans Bromet, Theo van de Sande, Paul van den Bos, Goert Giltay

Montage

Rimko Haanstra

Geluid

Bert Flantua, Jan van Sandwijk

Kleur

Kleur

Art director

Gert Brinkers