Quatre mains (1989)

Regie

Hans Fels

Scenario

Hans Fels

Release

26-01-1989

Studio

Added Films, De Nieuwe Unie, Provobis Film

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

QUATRE MAINS draait het om de relatie tussen een oudere, in Amsterdam levende, maar oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige oudere joodse man (Alexander) die de concentratiekampen overleefde. Hij heeft een uitstekend contact met zijn veel jongere nicht Marte (ze spelen vaak quatre mains op de piano) maar wanneer zij een relatie krijgt met een Duitse fotograaf worden de oorlogswonden weer opengereten. Alexander volgt het stel naar zijn geboorteplaats Hamburg waar hij onder andere geconfronteerd wordt met zijn ouderlijk huis en de bewoners die er in trokken toen zij Duitsland ontvluchtten. De confrontatie met het verleden is dusdanig heftig dat hij de relatie tussen Marte en de fotograaf op gewelddadige wijze beëindigd en zich met Marte terugtrekt in Nederland.

Cast

Peter Fitz (Alexander Grosse), Renée Fokker (Marte), Thore Seeberg (Dieter), Reinhard von Bauer (Dieter), Katharina Matz, Annemarie van Schradiek (oude vrouw), Wilbert Gieske, Hein Dop, Arend Jan Heerma van Voss (pandjesbaas), Eva Probst

Ontstaan

Nederlands-Westduitse co-productie. Hans Fels, afgestudeerd als historicus aan de Universiteit van Amsterdam, was voor dit speelfilmdebuut in de Nederlandse filmwereld vooral bekend als scenarist en regisseur van een aantal zeer gerespecteerde documentaires over de Tweede Wereldoorlog. Deze film werd in 1986 gemaakt en de eerste vertoning vond plaats op het filmfestival van Berlijn in maart 1987. De reacties op de film (scenario) waren uiterst negatief. Mede hierdoor (en door geharrewar tussen verschillende distributeurs) ging de film pas bijna twee jaar na de première in Berlijn in slechts één bioscoop in roulatie.

Filmuziek

Paul Prenen

Camera

Toni Kuhn

Montage

Hans Dunnewijk

Kostuums

Susanna Zilken

Geluid

Olaf W. Liebegall

Kleur

Kleur

Art director

Dick Schillemans