Op hoop van zegen (1986)

Alternatieve titel: good hope, The

Regie

Guido Pieters

Scenario

Karin Loomans

Release

07-08-1986

Studio

Sigma Filmproduction

Duur

107
Filminformatie

Verhaal

Hoewel de oude vissersboot 'Op hoop van zegen' nauwelijks nog zeewaardig is, laat reder Bos hem toch weer uitvaren. Van te voren heeft hij het met de verzekering op een akkoordje gegooit. Ondanks de geruchten over de toestand waarin 'De Hoop' verkeert, gaan de vissers aan boord. Ook Barend, de jongste zoon van Knier, wier man en twee kinderen op zee zijn omgekomen. Zijn broer Geert, die een poosje in de gevangenis heeft gezeten en die vanwege zijn 'rooie' opvattingen bij Bos niet in een goed blaadje staat, mag aanmonsteren nadat er voor hem een goed woordje is gedaan. Tijdens een hevige storm vergaat de 'Op hoop van zegen'. In het dorp blijft men op de terugkeer wachten, maar wanneer het lijk van Barend en één van de luiken aanspoelt heeft men zekerheid omtrent hetgeen is gebeurd.

Cast

Kitty Courbois (Kniertje), Danny de Munk (Barend), Renée Soutendijk (Jo), Huub Stapel (Geert), Rijk de Gooyer (Clemens Bos), Willeke van Ammelrooy (Mathilde Bos), Ramses Shaffy (Simon), Leen Jongewaard (Kaps), Dorijn Curvers (Marietje), Luc Lutz (Dirksen), Tamar van den Dop (Clementine Bos), Lex Goudsmit (opa), Albert Mol (Daan), Ellen Veger (Truus), Fred Vaassen (Hendriks), Suze Bosch (opoe), Herman Kortekaas (Jelle), Lettie Oosthoek (moeder-overste), Ellen Röhrman (mevr. Kerstens), Jaap Stobbe (Mees), Rein Edzard de Vries (Willem Hengst), Hans Beijer (Faas), Niek Pancras (Stappen), Maarten Wansink, Remco van Dijk, Henrico Traas, Fedor Limperg, Babs Sombogaard, Jolanda van IJken, Edmond Classen, Harry van Rijthoven, Arthur Boni, Walter Scheffer, Louise Ruys, Ingeborg Ansing, Hans Holtkamp, Krijn Troost, Eduard van Dam, Bas de Koeyer, Walter Kuipers, Merlijn de Weerd, Willem Schot

Ontstaan

Het scenario werd op maat gesneden voor Danny de Munk. De 15 jarige Barend werd een brutaal ventje, waarbij de directe reden om niet meer naar zee te gaan nu lag in een ongeluk tijdens een storm en niet in het afwijzen van het uitzichtloze vissersleven. Door vervolgens ook reder Bos niet zo zeer als misdadige kapitalist op te voeren, omdat dat vandaag de dag niet meer zou worden herkend, maar hem wat te nuanceren en een allesbestierende vrouw te geven, raakte men op behoorlijke afstand van Heijermans. De grootste wijziging -waarover de pers nogal viel- was het toevoegen van een opbloeiende verhouding tussen de dochter van reder Bos en Barend. Piet Römer was in de race voor de rol van reder Bos, maar verloor de rol aan Rijk de Gooyer. De 5 minuten film waarin de 'Op hoop van zegen' vergaat werden in de Engelse Pinewood Studio's opgenomen; kosten 500.000 gulden.

Het scenario van Karin Loomans verscheen tesamen met het toneelstuk van Herman Heijermans als Bulkboek (nummer 158).

247.824 bezoekers.

Facts

Na een volledig zoekgeraakte versie uit het begin van deze eeuw en drie vrij toneelmatige verfilmingen van Maurits Binger (1918), James Bauer (1924) en Alex Benno (1934) al de vijfde verfilming van dit toneelstuk.

Prijzen

Publieksprijs Nederlandse Filmdagen.

Filmuziek

Rogier van Otterloo

Camera

Frans Bromet, Ted Dukkers

Montage

Ton Ruys

Geluid

George Bossaers, Marc Nolens, Hans Treffers

Special effects

Martin Gutteridge, Harry Wiessenhaan

Kleur

Kleur

Art director

Dick Schillemans