Maria (1986)

Regie

Peter Jan Rens

Scenario

Peter Jan Rens

Release

20-02-1986

Studio

Kaktus Fim - CNR Film & Video

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Een aantal bewoners van een verpleegtehuis gaat, samen met de verpleegkundigen, een weekje op vakantie. Verpleger Erik roept bij één van de gehandicapte dames, Maria, herinneringen op aan Paolo. In flash-backs krijgen we de tragische liefdesgeschiedenis van Maria en Paolo te zien, die zich afspeelde in het Italië van de jaren twintig. Nadat Maria door een van de zwarthemden uit de kring rond de jonge Mussolini, waarin ook Paolo vertoeft, is verkracht, wordt Paolo, wanneer hij met Maria wil vluchten, als deserteur neergeschoten. In het heden van de film wordt de verpleger Erik verliefd op een collegaatje.

Cast

Jeanne Marleau (Maria), Peter Jan Rens (Erik), Liesbeth Sjollema (Maria, jong), Huub Stapel (Paolo Pietrosanti), Joekie Broedelet (mevr. Van Ooyen), Annemieke Hoogendijk (zuster Elisabeth), Kika Keus (Anneke), Tony Maples (Luca), Rosita Steenbeek (Daniëlle), Ben Bernardus (Bogus), Jules Bruessing (Benito Mussolini), Dominik Böhringer (violist)

Ontstaan

MARIA is gebaseerd op het levensverhaal van een in 1977 overleden reumapatiënte die Rens had leren kennen toen hij nog ziekenverzorger was. Gedeeltelijk gefinancierd door een oproep in de media, onder andere via dagbladadvertenties in december 1983 onder het motto 'Betaal nu, kijk later' en een televisie-optreden bij Sonja Barend, om vooraf al een tientje te storten. De gulle gevers zouden dan later een uitnodiging voor de première krijgen. Met de tientjesactie werd van de benodigde acht ton ongeveer drie ton binnengehaald.

De recensies waren vrijwel unaniem vernietigend. Peter Jan Rens weigerde zijn toevlucht te nemen tot het faillisement, maar bracht alle openstaande rekeningen onder bij zijn 'Kaktus BV', waardoor alles tot de laatste cent moest worden betaald.

Filmuziek

Tonny Eyk

Camera

Frans Bromet

Montage

Victorine Habets

Geluid

Peter Flamman

Kleur

Kleur

Art director

Hemmo Sportel