Mama is boos! (1986)

Alternatieve titel: Schatjes 2, Mama is mad

Regie

Ruud van Hemert

Scenario

Ruud van Hemert

Release

20-03-1986

Studio

Movies Film Productions

Duur

110
Filminformatie

Verhaal

De komische, dramatische en desastreuze gevolgen rond de scheiding van John, luitenant bij de luchtmacht en zijn hoogblonde vrouw Danny met als inzet: de kinderen. Tijdens het 20-jarig huwelijksfeest explodeert de toch al gespannen situatie. Danny besluit om John er niet meer in te laten. Hij trekt zich eerst terug in eenzaamheid in een legertentje op de vliegbasis, maar verhuist al snel naar de mobile home van zijn vriendin Jane in de polder. Razende Danny neemt wraak met alle mogelijke middelen. Haar toorn vindt zijn hoogtepunt tijdens een schitterende glamourshow ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de NATO, die rechtstreeks en wereldwijd voor de televisie wordt uitgezonden. Danny begint in het wilde weg te schieten op John, die hoog boven haar in een namaakraket hangt. De raket valt naar beneden, zowel Danny als John verpletterend (of toch niet?).

Cast

Peter Faber (John Gisberts), Geert de Jong (Danny Gisberts), Sanne van der Noort (Jan-Julius Gisberts), Alexander Mouissie (Valentijn Gisberts), Rijk de Gooyer (Pete Stewart), Adelheid Roosen (Jane Fongler), Hans Veerman (Mac), Trudy de Jong (Jenny), Bartho Braat (Donald), Joss Flühr (Mary), Pollo Hamburger (Patrick), Mathilde Verhaar (Valéry), Nelly Frijda (dr. Ellis K.P.R.), Peter Bos (Gerda K.P.R.), Annette Nijder (Thea K.P.R.), Heleen van Meurs (Anke Bouma), Sander Kuipers (Theodoor), Rogier van Kralingen (Jan-Joostje), Hans van der Togt (presentator), Cees Heyne (regisseur), Marc Klein Essink (floormanager), Lucas Zeijlemaker (pianist), Jan Ridderhof (gérant), Annet Breed (onderwijzeres), Louis van Doornmalen, Kudo (dirigent en orkest), de hond Arie (de hond Nero)

Ontstaan

Voor de film is een ouder scenario bewerkt dat hij al voor SCHATJES! had geschreven, een van de redenen waarom MAMA IS BOOS! niet echt een vervolg werd op SCHATJES! maar meer een variatie. In MAMA IS BOOS! gaat het niet zozeer meer om de kinderen die een loopgravenoorlog tegen hun ouders voeren als wel om ouders die proberen elkaar de hersens in te slaan ove de hoofden van de kinderen heen. Om de zaak niet nodeloos ingewikkeld te maken voerde Van Hemert de twee grootste belhamels uit SCHATJES! af (volgens een brief aan het begin van de film zitten ze in het buitenland). De oplossing die Van Hemert bedacht voor de delicate situatie waarin het echtpaar aan het slot van SCHATJES! was geraakt (in een auto onder het asfalt van een snelweg, door Van Hemert opgelost door te suggereren dat het allemaal maar een nachtmerrie was) werd over het algemeen te simpel gevonden. Recensies waren al met al wèl positief. Tijdens de Nederlandse filmdagen liet Van Hemert zich ontvallen dat hij zeker niet nog een aflevering zou maken in zijn succesvolle reeks films. De dubbelzinnige opmerking aan het slot van MAMA IS BOOS! (op de grafkrans die de 'lijken' van Danny en John bedekt staat: 'Tot de volgende keer. Ruud van Hemert') en het feit dat Van Hemert zijn publiek wel vaker op het verkeerde been zet, doen vermoeden dat dit nog niet zo zeker is. 465.754 bezoekers.

Prijzen

Gouden Kalf beste actrice (Geert de Jong)

Filmuziek

Ruud van Hemert

Camera

Theo van de Sande, Lex Wertwijn, Marc Homs

Montage

Wim Louwrier

Geluid

Georges Bossaers, Paul Veld, Ad Roest

Special effects

Harry Wiessenhaan, Leo Cahn

Kleur

Kleur

Art director

Jan Blokker, Dirk Debou, Dorus van der Linden