Flodder (1986)

Regie

Dick Maas

Scenario

Dick Maas

Release

08-12-1986

Studio

First Floor Features

Duur

111
Filminformatie

Verhaal

Ma Flodders gezin bestaat uit drie zonen en twee dochters van verschillende vaders en een opa, die geen echte opa is. Het is een volstrekt asociale familie, die in een krot woont, dat op giftige grond blijkt te staan. Mede omdat er niet onmiddelijk vervangende woonruimte beschikbaar is, besluit de gemeente tot een experiment: de Flodders mogen een villa in een sjieke buitenwijk betrekken. Dat leidt al gauw tot irritaties, spanningen en zelfs geweld. Johnnie, de oudste zoon van het gezin, begint een verhouding met de vrouw van een van de villawijkbewoners: Yolanda. Haar man, die commandant van een tankbataljon is, komt daarachter, verkoopt haar een paar oplawaaien, waarop ze het huis verlaat en bij de Flodders intrekt. Johnnie besluit zich met Yolanda te verloven en nodigt alle buren, die net op het punt stonden tegen het gezin in actie te komen, voor het verlovingsfeest uit. Tijdens dat feest kunnen de verschillende partijen het op het punt van eten, drinken en sex best met elkaar vinden. Yolanda's echtgenoot maakt een eind aan de pret door, gezeten in een tank, tot de aanval over te gaan en de hele boel tot puin te schieten.

Cast

Nelly Frijda (ma Flodder), Huub Stapel (Johnnie), René van 't Hof (zoon Kees), Tatjana Simic (dochter Kees), Horace Cohen (Henkie), Nani Lehnhausen (Toet), Jan Willem Hees (opa), Lou Landré (maatschappelijk werker), Apollonia van Ravenstein (Yolanda Kruisman), Herbert Flack (Wim Kruisman), Lettie Oosthoek (buurvrouw Neuteboom), Gerrie van der Klei (buurvrouw Wijnberg), Egbert van Paridon (buurman Wijnberg), Barbara Barendrecht (buurvrouw Fröbel), Hennie Zwanenburg (buurman Fröbel), Liz Snoyink (Laura), Dick Scheffer (delicatessenhandelaar), Tom van Beek (voorzitter tennisclub), Jasper de Moor, Edward Montie, Rolf X. Wouters (tennisjongens), Tatjana van Zanten en Natascia Paolucci (tennismeisjes), Cas Enklaar (excentrieke buurman), Serge-Henri Valcke (kapper), Frans Kokshoorn (wethouder), Simon van Collem en Inge Beekman (echtpaar), Annemarie Grewel (reclasseringsambtenaar), Tob de Bordes (psycholoog), Lex de Regt (brigadier van politie), Peter Lusse (hoofdagent), Hans Veerman (generaal), Jeroen Henneman (tennisspeler), Robbe de Hert (cafébaas), Pollo Hamburger (journalist), Henk Schiffmacher (man met tatoeage), Harry Slinger (chauffeur van de wethouder), Johanneke van Kooten (bewoner Zonnedael), Benthe Forrer, Bert Kuizenga

Ontstaan

Voor een deel opgenomen in België, maar voornamelijk op de wielerbaan van het recreatiegebied Spaarnwoude, waar een straat vol filmvilla's verrees. Een soortgelijke thematiek (confrontatie tussen verschillende milieus) kon ook al gevonden worden bij EEN KONINKRIJK VOOR EEN HUIS (1949). FLODDER werd gevolgd door FLODDER IN AMERIKA (1992), daarna werd er met het uitgangspunt van FLODDER een dertiendelige Veronica televisieserie gemaakt. Huub Stapel (Johnny Flodder) en René van 't Hof (Kees) werden in de televisieserie vervangen door respectievelijk Coen van Vrijberghe de Coningh en Stefan de Walle. Film ging in 69 bioscopen in premičre. Budget: 3.500.000 gulden. 2.313.701 bezoekers.

Facts

De stem van Apollonia van Ravenstein is nagesynchroniseerd vanwege haar Limburgse tongval. De auto's in de film droegen geen Nederlandse nummerplaten, maar buitenlands ogende kentekens in verband met de verkoop naar het buitenland. In een doctoraalscriptie van Fedor van Rossem worden de (beeld)grappen van FLODDER (en FANFARE en WAT ZIEN IK?) geanalyseerd.

Prijzen

Videofilmkijkers wezen de film in 1990 aan als de beste Nederlandse speelfilm aller tijden in een verkiezing, gehouden via 600 videotheken, georganiseerd door de Stichting Videofilm Festival Loosdrecht. In april 1998 werd door Veronica op Internet een poll gehouden en opnieuw kwam FLODDER, met 31% van de stemmen, uit de bus als 'de beste Nederlandse speelfilm ooit gemaakt'. Goede tweede werd SOLDAAT VAN ORANJE met 24,9% van de stemmen.

Filmuziek

Dick Maas

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Hans van Dongen

Geluid

Georges Bossaers, Ad Roest

Special effects

David Watkins

Kleur

Kleur

Art director

Hubert Pouille