The Cold Light of Day (1996)

Regie

Rudolf van den Berg

Scenario

Doug Magee

Release

08-01-1996

Studio

Meteor Film Productions

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal van een gevoelige en intelligente politie-inspecteur die als levend aas een klein meisje gebruikt tijdens zijn zoektocht naar de ware identiteit van een meedogenloze kindermoordenaar. Politie- inspecteur Marek is er namelijk van overtuigd dat Alexi Berka, die onder zware druk bekend heeft en zichzelf in zijn cel opgehangen heeft, niet de moordenaar van de jonge meisjes is. Als hij dit publiekelijk naar voren brengt, dwingt de politie hem ontslag te nemen. Marek neemt het recht in eigen handen en gaat zelf op onderzoek uit met als enige houvast een tekening van het laatste slachtoffer. Marek gaat ver in het uitzetten van een val voor de moordenaar; de val die hij uitzet heeft het perfecte lokaas: een onschuldig kind. De moeder van het kind is niet op de hoogte van Mareks plannen en er groeit een sexuele spanning tussen hen. Marek denkt de situatie onder controle te hebben. Totdat alles dreigt mis te gaan...

Cast

Richard E. Grant (politie-inspecteur Victor Marek), Lynsey Baxter (Milena Tatour), Simon Cadell (Dr. Vladimir Kozant), Perdita Weeks (Anna Tatour), Heathcote Williams (Dr. Stephan Nuslauer), James Laurenson (Lt. Col. Pavel Nowak), Thom Hoffman (Alexi Berka), Roger Sloman (Ludek Dittmayer), Gerard Thoolen (Jan Pastorek), Elizabeth McKechnie (Eva Pastorek), Vladimir Kulhavy (Martin Wittman), Boudewijn de Groot (dog owner), Robert Cavanah (policeman from Branov), Jade Hope (Jana Kaisler), Joanna Dickens (old lady gas station), Nina Jirankova (school principal), Marta Hrachovinova (teacher), Radim Vasinka, Jiri Valsuba (forrester #1, 2), Nella Boudova (policewoman pictures), Natasa Hanusová (policewoman Karla), Petra Martincova (nurse), Robert Gann (child Thomas), Amber Taylor (lady antique shop)

Ontstaan

Nederlands-Duits-Engelse coproductie.

Opgenomen in Tsjechië op een door het Russische leger verlaten en in verval geraakt oefenterrein. Opnames begonnen in september 1994. Co-producenten Meteor Film Productions, Polygram Filmproduktion GmbH en Capitol Films Ltd. hebben het project ontwikkeld met steun van het European Script Fund en het fonds Eurimages van de Raad van Europa. Aanvankelijk zou Ben Verbong de regie doen, maar vanwege diens drukke werkzaamheden aan andere projecten is Rudolf van den Berg de regisseur geworden. De hoofdrolspelers spreken Engels en de niet-Engelse bijrolspelers, onder meer Gerard Thoolen en Thom Hoffman, werden nagesynchroniseerd, op Boudewijn de Groot na. De film is een verfilming van hetzelfde toneelstuk van Dürrenmatt dat ook de basis vormde voor de Duitse film ES GESCHAH AM HELLICHTEN TAG van Ladislao Vajda uit 1958, met Heinz Rühmann (commissaris), Michel Simon (vals beschuldigde) en Gert Fröbe (psychopaat) in de hoofdrollen.

7.030 bezoekers.

Filmuziek

Stefan Truyman, Yves Elegeert

Camera

Igor Lüther

Montage

Kant Pan

Kostuums

Linda Bogers

Geluid

Robert van Eijden

Stunts

Jaroslav Tomsa

Art director

Zdenek Flemming