Abel (1986)

Regie

Alex van Warmerdam

Scenario

Alex van Warmerdam, Otokar VotoÁek

Release

27-02-1986

Studio

First Floor Features

Duur

103
Filminformatie

Verhaal

De ongeveer dertigjarige Abel woont nog thuis en is jarenlang niet buiten geweest. Dit tot groot verdriet van zijn vader. Abel heeft het echter druk genoeg met zijn pogingen om vliegen in volle vlucht door te knippen.

Als hij ten slotte toch op straat belandt - nadat Abel tegen de zin van zijn vader een tv heeft aangeschaft - neemt hij gauw zijn intrek bij Zus, de geheime vriendin van zijn vader.

In de slotscŤne bij Zus thuis wordt een nieuw evenwicht gevonden in de verhoudingen. Abel blijft als een laf mannetje bij Zus, en Victor en Duif verzoenen zich.

Cast

Alex van Warmerdam (Abel), Olga Zuiderhoek (Duif), Henri Garcin alias Anton Albers (Victor), Annet Malherbe (Zus), Loes Luca (Christine), Arend Jan Heerma van Voss (dokter Van Boven), Anton Kothuys (magnetiseur), Peer Mascini (regisseur), Elmar Schiphorst (serveerster), Josse de Pauw (man echtpaar), Mieke Verdin (vrouw echtpaar), Rien Boogaart (de beer), Aat Ceelen (vergadering / pyjama-man / toneelspeler), Hennie Zwanenburg (toneelspeler), Marc van Warmerdam (visboer), Jeroen Henneman (cowboy), Jan Willem Hees (oude man op hometrainer), Otakar VotoÁek (verkouden man)

Ontstaan

Aanvankelijk zou Frans Weisz de film regisseren, maar gaandeweg werd duidelijk dat het materiaal zo eigen en persoonlijk was, dat alleen Alex van Warmerdam zelf de film kon maken.


ABEL haalde geheel onverwachts meer dan 300.000 bezoekers (309.797); de film begon met 10 kopieŽn om er met 30 te eindigen.

Facts

Drie nieuwe gezichten op vier hoofdrollen (Van Warmerdam, Garcin en Malherbe).

Prijzen

Gouden Kalf voor beste lange speelfilm en beste regie.


Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.


Zilveren Lessenaar voor de muziek.


Door de lezers van 'de Volkskrant' in 1986 gekozen tot beste film van het jaar.


VPRO-prijs (Nederlandse film) 1987.


In 1990, ter gelegenheid van de tiende editie van de Nederlandse Filmdagen, is ABEL gekozen tot de beste Nederlandse speelfilm van de jaren tachtig door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. ABEL liet daarmee DE VIERDE MAN, SPOORLOOS, CHARLOTTE en DE AANSLAG achter zich.


Prijs van de Italiaanse kritiek na de officiŽle presentatie op het festival van VenetiŽ.

Filmuziek

Vincent van Warmerdam

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Hans van Dongen

Geluid

Georges Bossaers

Kleur

Kleur

Art director

Harry Ammerlaan