Charley (1986)

Regie

Theo van Gogh

Scenario

Theo van Gogh

Release

13-02-1986

Studio

Wanker Brothers

Duur

80
Filminformatie

Verhaal

De titelheldin van de film, die ten gevolge van een incestueus verleden en heden weigert te spreken, woont samen met haar niet minder prettig gestoorde vriendin Beri. De twee uitkeringstrekkende dames houden er eigenaardige praktijken op na. Ze lokken loslopende, veelal met een anale fixatie behepte heren mee naar huis, waar ze eerst door Beri verleid en vervolgens door Charley met behulp van vergiftigde kaviaar (gemaskeeerd met Maggi aroma) naar de andere wereld geholpen. De lijken worden van hun geslachtsdelen ('pikjes') ontdaan, die in de ijskast bewaard, als lekkernij opgepeuzeld, of aan de vogeltjes gevoerd worden. Dit gaat een tijdje goed, totdat het zoontje van de huisbaas erachter komt dat Charley twel degelijk kan praten en vriendin Beri zich vergrijpt aan de babypop van Charley. Daarop vergiftigt Charley de beide opponenten op hun respectievelijke verjaardagsfeestjes en geeft ze zichzelf aan bij de politie als moordenares. In de laatste beelden van de film zien we haar glimlachend achterin in een ziekenwagen zitten, terwijl op de achtergrond het liedje 'Alle leuke jongens willen vrijen, maar het stadhuis is er niet bij' klinkt.

Cast

Marie Kooiman (Charley), Rosita Steenbeek (Beri beri), Michiel Berkel (inspecteur Beerekamp), Leo Jacobs (Larive), Rene Voorham, Marja Tap, Mathilda Steenbeek, Eric Schreurs

Ontstaan

In drie weken voor vijftigduizend gulden gemaakt. Theo van Gogh stond op voet van oorlog met de filmcriticus Hans Beerekamp van het NRC-Handelsblad, in de film gespeeld door HP-journalist Michiel Berkel. Toch maakt Beerekamp promotie volgens de eindtitelkaart. En Charley? Die gaat in therapie met haar vader.

Slecht ontvangen door pers en publiek.

Camera

Willem Verboom (zwart-wit)

Montage

Willem Hoogenboom, Theo van Gogh (alias Billy Wanker)

Geluid

Willem Verboom

Kleur

Kleur