Aanslag, De (1986)

Alternatieve titel: Assault,The

Regie

Fons Rademakers

Scenario

Gerard Soeteman

Release

06-02-1986

Studio

Cannon

Duur

144
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal draait om de nasleep van een verzetsdaad gepleegd aan het eind van de oorlog. De buren van het 12-jarige jongetje Anton Steenwijk slepen het lijk van een neergeschoten NSB'er voor het huis waar Anton met zijn familie woont. Bij de wraakactie die daar op volgt, verliest de jongen zijn ouders en broer.

Het voorval blijft hem zijn verdere leven achtervolgen en bepaalt zijn doen en laten. Hij wordt uiteindelijk medicus en trouwt met het evenbeeld van de vrouw die hij in die bewuste oorlogsnacht in de gevangenis ontmoette. Ten tijde van de Hongaarse opstand wordt hij met de zoon van de vermoorde NSB'er geconfronteerd en tien jaar later, in 1966, ontmoet hij de verzetsman die de moord pleegde.

In 1983 komt hij zijn vroegere buurmeisje tegen bij een demonstratie tegen kernbewapening. Zij legt het laatste puzzelstukje op zijn plaats en vertelt dat het lijk juist voor zijn deur werd neergelegd, omdat bij de andere buren joden zaten ondergedoken.

Cast

Derek de Lint (Anton Steenwijk), Marc van Uchelen (Anton Steenwijk, 12 jaar), Monique van de Ven (Truus Coster / Saskia de Graaf), John Kraaykamp (verzetsman Cor Takes), Huub van der Lubbe (Fake Ploeg, zoon NSB'er), Elly Weller (mevr. Beumer), Ina van der Molen (Karin Korteweg), Frans Vorstman (vader Steenwijk), Edda Barends (moeder Steenwijk), Casper de Boer (Peter Steenwijk), Olliver Domnick (SD'er), Amadeus August (Hauptsturmführer), Matthias Hell (Feldwebel), Ludwig Haas (generaal), Eric van Heyst (dhr. De Graaff), Kees Coolen (Gerrit-Jan van Lennep), Mies de Heer (Liesbeth), Michel van Rooy (Cor Takes, jong), Hiske van der Linden (Karin Korteweg, jong), Wim de Haas (dhr. Korteweg), Akkemay Marijnissen (Sandra), Ab Abspoel (man in café), Manon Alving (mevr. de Graaff), Cas Baas (Henk),Tabe, Jaap Bas, Harold Bendig (Officer), Mike Bendig (Fake Ploeg als jongen), Pierre Bokma, Filip Bolluyt, Krijn ter Braak (oom Peter), Piet de Wijn (dhr. Beumer), Karl Golusda=Christian Golusda (Officer), Guus Hermus (dhr. van Lennep), Kees Hulst (student), Okke Jager (Vicar), Nico Jansen (politieman), Norman Longdon (English General), Kenneth Oakley (Westminster Abbey Guide), Paula Petri (vrouw in spiegeling ruit), Horst Reichel (Officer), Monique Spijker (serveerster), Lisa Takacs (Sandra als jong meisje), Eric van der Hoff (Bastiaan), Eric van der Donk (Simon), Wilem van Ransum (gevangenisbewaarder), Les Wiertz (haringverkoper)

Ontstaan

Naar het boek 'De aanslag' (1982) van Harry Mulisch. Het boek is vrij nauwgezet gevolgd; slechts hier en daar is er een accentverschil of zijn er enkele bladzijden weggelaten. Aantal bezoekers: 310.655.


DE AANSLAG zou Fons Rademakers voorlaatste film worden; hij regisseerde in 1989 alleen nog de film THE ROSEGARDEN.

Prijzen

Gouden Kalf voor John Kraaykamp (tevens voor zijn rol in DE WISSELWACHTER).
Vergulde Klaver voor beste acteur door het weekblad 'Viva' toegekend aan Derek de Lint.
In 1987 zou Rademakers in het buitenland gerehabiliteerd worden: DE AANSLAG won in de VS de Golden Globe voor de beste niet-Engelstalige film en een Oscar voor de beste niet-Amerikaanse film. Op het Seattle International filmfestival van 1986 werd DE AANSLAG beoordeeld als 'best film' en Fons Rademakers als 'best director'.

Filmuziek

Jurriaan Andriessen

Camera

Theo van de Sande

Montage

Dorus van der Linden

Kleur

Kleur

Art director

Dorus van der Linden