Zed and two noughts,A (1985)

Alternatieve titel: Zoo

Regie

Peter Greenaway

Scenario

Peter Greenaway

Release

23-02-1985

Studio

BFI Productions; Artificial Eye Productions; Film Four International; Allarts Enterprises (1985)

Duur

115
Filminformatie

Verhaal

Bij een auto-ongeval, veroorzaakt door een zwaan die een dodelijke vlucht maakt tegen de vooruit van een auto, komen twee jonge vrouwen om het leven. De vrouwelijke bestuurder van de auto blijft in leven, maar verliest wel een been. De mannen van de overleden vrouwen, Oliver enOswald, zijn twee biologen die onderzoek doen naar het gedrag van dieren. Na de dood van hun vrouwen zijn ze volkomen ontredderd en worden ze gefascineerd door de lijken van dieren die tot ontbinding overgaan. Alba (bestuurder van de fatale auto) probeert de twee mannen te troosten en krijgt met allebei een affaire. Alba, die in het ziekenhuis ligt, is in de macht van de chirurg Van Meegeren. Deze is er op gebrand dat ze poseert voor foto's die hij maakt naar de schilderijen van Vermeer. Omdat ze voor die poses haar overgebleven been toch niet nodig heeft (en omdat dat been toch maar eenzaam is zonder het andere, volgens Alba) wordt dat been ook afgezet. Alba wordt zwanger van Oliver en Oswald, die zich ontpoppen als een geopereerde Siamese tweeling. In de dierentuin waar Oliver en Oswald werken gebeuren allerlei vreemde dingen. De hoer Venus van Milo vertelt er erotische dierenverhalen en er worden dieren vermoord, zodat Oliver en Oswald hun filmopnamen van in ontbinding verkerende dieren kunnen voortzetten. Nadat Alba haar tweeling van Oliver en Oswald ter wereld heeft gebracht en zij haar droomprins (die om ook op gelijke voet met haar te staan ook zijn benen heeft laten afzetten) heeft ontmoet, besluit ze om niet langer te willen leven. Oliver en Oswald willen het ontbindingsproces van haar lichaam graag filmen, maar als ze gestorven is dan geeft de familie hier geen toestemming voor. Ten einde raad besluiten Oliver en Oswald dan maar zelfmoord te plegen, zodat de camera hun eigen ontbindingsproces zal kunnen vastleggen voor het nageslacht. De natuur grijpt echter in. Experimentele film. De ordeningstics, woord- en beeldspelletjes, anekdotes, encyclopedische feitjes en verwijzingen naar de schilderkunst en de Griekse mythologie vormen hier een collageachtig geheel. Greenaway lijkt in deze film vooral op zoek te zijn naar het mysterie van het leven (en zijn pedant: de dood).

Cast

Andréa Ferréol (Alba Bewick), Brian Deacon (Oswald Deuce), Eric Deacon (Oliver Deuce), Frances Barber (Venus De Milo), Joss Ackland (Van Hoyten), Jim Davidson (Joshua Plate), Agnes Brulet (Beta Bewick), Guusje van Tilborgh (Caterina Bolnes), Gerard Thoolen (chirurg Van Meegeren), Ken Campbell (Stephen Pipe), Wolf Kahler (Felipe Arc-en-Ciel), Geoffrey Palmer (Fallast), David Attenborough (verteller Natuurfondsfilmpje)

Ontstaan

Engels-Nederlandse co-produktie, opgenomen in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp.

Filmuziek

Michael Nyman, Songs: 'The Teddy Bear's Picnic (Bratton, Kennedy), 'An Elephants Never Forgets' (Schumann, Titheradge, Hall), uitgevoerd door The BBC Dance Orchestra.

Camera

Sacha Vierny

Montage

John Wilson

Kostuums

Patricia Lim

Geluid

Garth Marshall

Kleur

Kleur

Art director

Ben van Os, Jan Roelfs