Buenos Aires Vice Versa (1997)

Regie

Alejandro Agresti

Scenario

Alejandro Agresti

Release

20-03-1997

Studio

Staccato Film

Duur

1
Filminformatie

Verhaal

Daniela krijgt van een bejaard echtpaar de opdracht de stad Buenos Aires vast te leggen. De oude mensen zijn kunstliefhebbers die zich na de politieke moord op hun kleindochter hebben opgesloten in een huis vol kunst. Daniela gaat met haar videocamera de straat op en filmt de mensen zoals die zich aan haar voordoen: arm of rijk, gelukkig of ongelukkig. Ze filmt met respect en zonder opsmuk, in lange close-ups. Als Daniela haar documentaire aan haar opdrachtgevers laat zien, zijn die woest en teleurgesteld: de film toont de stad in al haar gruwelijke lelijkheid. Daniela krijgt een tweede kans, maar ze heeft geen idee wat er van haar verwacht wordt. Ze raakt steeds meer in paniek tot ze van het zwervertje Bocha, met wie ze vriendschap heeft gesloten, een aanwijzing krijgt: ze moet de stad vanaf de daken filmen. Deze tweede documentaire vindt het echtpaar prachtig. Vanaf het dak gezien is de stad immers dezelfde gebleven. Met dit onveranderlijke beeld kunnen ze hun teruggetrokken bestaan voortzetten en voortleven in de overtuiging dat als hun kleindochter, met wie ze Daniela vergelijken, de schoonheid van de stad zou hebben gezien, ze zich nooit met politiek zou hebben ingelaten en nu nog in leven zou zijn. Alle scŤnes zijn met een handheld-camera gedraaid, omdat de regisseur de realiteit van het moment te pakken wilde krijgen. Daarnaast worden stijlmiddelen als jumpcuts, crosscutting en onscherpte van het beeld gebruikt om de beleving van de stad na te bootsen.

Cast

Vera Fogwill (Daniela), Fernan Miras (Mario), Nicolas Pauls (Damian), Mirtha Busnelli (Loca TV), Carlos Roffe (televisiereparateur), Mario Paolucci (Amigo Service), Laura Melillo, Nazareno Casero, Harry Havillo, Carlos Galettini, Floria Bloise, Raul Cardenas, Susana Cortines, Betina Brewda, Sergio Poves Campos, Rolando Epstein, Axel Pauls, Lorenzo Quinteros, Ines Molina, Alejandro Agresti (blinde man)

Ontstaan

Argentijns-Nederlandse co-produktie. Opnamen in ArgentiniŽ. Post-produktie in Nederland. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. De voorgeschiedenis van BUENOS AIRES VICE VERSA is langer dan de produktieperiode. Voordat Agresti, drie jaar na zijn laatste film, aan de slag kon kreeg hij te maken met het faillissement van produktiemaatschappij Allarts en niet nagekomen beloften van de VPRO rond de film EL ACTO EN CUESTION. Dit is tevens de verklaring voor Agresti's terugkeer naar ArgentiniŽ. Opgedragen aan de kinderen van de duizenden vermoorde en verdwenen Argentijnen tijdens het dictatoriale regime (1976-1982). Geselecteerd voor het filmfestival van Cannes 1996. 4.006 bezoekers.

Prijzen

Drie hoofdprijzen op het filmfestival van Mar del Plata (ArgentiniŽ) in november 1996: FIPRESCI-prijs van de internationale filmcritici, Prijs voor de Beste Iberno-Amerikaanse Film en de Prijs van de Catholic Organisation for Cinema & Audiovisual.

Filmuziek

Paul Michael van Brugge

Camera

Ramiro Aisenson

Montage

Alejandro Agresti, Alejandro Brodersohn

Geluid

Horacio Almada

Art director

Guillermo Cohen, Costanza Novick