Soldaten zonder geweren (1985)

Regie

Kees Hin

Scenario

Jan Dop, Frans van de Staak, Kees Hin.

Release

21-02-1985

Studio

Frans van de Staak

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

: Het verhaal van een vrouw die veertig jaar na dato de gevolgen van de Februaristaking nog niet heeft verwerkt. Haar man, een van de organisatoren, werd kort na de staking opgepakt en gefusilleerd op 19 november 1942. De avond voor de voltrekking van het vonnis schreef hij haar nog een brief, waarin hij de hoop uitsprak niet voor niets te sterven en haar vroeg niet te lang aan hem te denken. Juist dat laatste lukt de vrouw niet. In haar gedachten is de brief een eigen leven gaan leiden en steeds opnieuw herhaalt ze de woorden ervan. De vrouw twijfelt aan de juistheid en de betekenis van wat er indertijd is gebeurd. Tegenover haar staan een 'geschiedenistherapeut' die probeert haar een andere interpretatie van de geschiedenis op te dringen en een jonge vrouw, die belangstelling heeft voor de klassieke Japanse cultuur. Naarmate de beide vrouwen elkaar beter leren kennen, groeit de belangstelling voor elkaars achtergronden en ideeën. Aan het eind van de film begraven ze samen de brief en andere bezittingen van Aleta's man. Dit verhaal wordt verteld op een manier waarbij heden en verleden nogal eens door elkaar lopen, niet alleen in gedachten van Aleta, maar ook in de vormgeving: denkt de vrouw terug aan de tijd van de staking, dan ziet de kijker haar als moderne oude vrouw tegenover de jongere personages van veertig jaar geleden. --------------------------------------------------------------------------------

Cast

Elisabeth Andersen (Aleta), Anke van 't Hof (Antoinette), Rudolf Lucieer (geschiedenistherapeut), René Retel (Willem de Beer), Michel van Rooy (Bertus de Koning), Hans Keilson (hoedenmaker), Raymond Campfens (knecht), Michael Hellgardt (vluchteling), René van Ast (cellist), Koen Franse (commandant), Maria Heessen (Catrientje), Arie Grendel (eigenaar ijssalon)

Ontstaan

Bevat fragmenten van interviews met de nog levende betrokkenen bij de Februaristaking. Over het algemeen zeer positief ontvangen bij de pers.

Filmuziek

Suite nr. 5 voor cello (Johan Sebastiaan Bach)

Camera

Mat van Hensbergen

Montage

Jan Dop

Kostuums

Mieke Heesen

Geluid

Piotr van Dijk

Kleur

Kleur

Art director

Helen Howard