Red desert penitentiary (1985)

Regie

George Sluizer

Scenario

George Sluizer naar het gelijknamige verhaal van Tim Krabbé

Release

23-01-1985

Studio

MGS Films - The Sweetwater Little Theater (Geroge Sluizer)(1985)

Duur

104
Filminformatie

Verhaal

Dan McMan, een B-filmacteur, stopt onderweg naar Roscoe om een lifter mee te nemen. Het blijkt Chet Kofman te zijn, scenarioschrijver van 'Red desert penitentiary', de film waarin McMan als hoofdrolspeler zal optreden. McMan heeft direct een conflict met Kofman over scène 100, waarin hij moet spelen dat hij vrijt met zijn dochter. Als McMan en Kofman op de locatie waar de film zal worden opgenomen verschijnen, ontmoeten ze daar Myrna Greenbaum, de tegenspeelster van McMan, een jonge en nog onervaren actrice die erg haar best doet om op Marilyn Monroe te lijken. De volgende dag is er een bijeenkomst voor de pers. McMan en Myrna Greenbaum kussen elkaar voor publiciteitsredenen. Een oude man wordt van de set geweerd. Het is James Gagan, de man die het boek schreef waarop de film is gebaseerd. Dan beginnen de opnamen. Myrna blijkt een ramp van een actrice te zijn en er wordt hard nagedacht over vervanging. McMan besluit een relatie met haar te beginnen om haar acteerprestaties op te krikken en om zo zijn eigen rol niet in gevaar te brengen. McMan krijgt ruzie met Myrna's moeder die ook op de set aanwezig is en die alles in het werk stelt om haar dochter te beschermen. 's Nachts als McMan uit Myrna's slaapkamer komt, wordt hij opgewacht door James Gagan. Deze neemt hem mee naar de echte 'rode gevangenis'. Daar vertelt hij zijn levensverhaal. Hij zat hier twintig jaar opgesloten omdat hij zich nooit verweerde als men dingen uit zijn kamer stal. Na de twintig jaar bleek dat hij zo uit zijn gevangenis had kunnen ontsnappen, maar dat men wilde kijken hoeveel hij accepteren zou. Gagan rijdt na zijn verhaal weg in de jeep, terwijl hij McMan in de woestijn achterlaat. De volgende morgen wordt Chet Kofman dood aangetroffen in zijn hotelkamer. Zowel Gagan als McMan zijn onvindbaar. Wanneer McMan drie dagen later in de woestijn gevonden wordt, denkt men dat hij probeerde te vluchten na de moord op Kofman. Alle schijn is tegen McMan; hij had ruzie met Kofman over de incestscène en dialoogzinnen uit oude B-films die hij bij wijze van grap zei tegen Kofman, worden nu als reële bedreigingen geïnterpreteerd. Gagan is spoorloos verdwenen en McMan wordt tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. De gevangenis waarin McMan terechtkomt wordt omgedoopt in 'Red desert penitentiary'. De film waaraan gewerkt werd wordt afgemaakt met een 'stand-in'. Bijna alle personen die te maken hebben met het vervaardigen van een speelfilm lopen ook daadwerkelijk rond en allen bemoeien zich met het eindresultaat. Film is derhalve heel instructief voor alle meer dan oppervlakkig ook in de techniek van het filmen geïnteresseerde liefhebbers. --------------------------------------------------------------------------------

Cast

James Michael Taylor (Dan McMan), Cathryn Bissell (Myrna Greenbaum), Bill Rose (James Gagan), Jim Wortham (Chet Kofman), Carolee (mevr. Greenbaum), Buster Muncy (Dexter), Trudy Wortham (Rosalie), Giovanni Korporaal (Mickey Slavasky), George Sluizer (Kernheim), Rocky Latham (politieagent)

Ontstaan

Nederlands-Amerikaanse co-produktie. Na een wereldpremière op de markt in Cannes, de nationale première tijdens de Nederlandse Filmdagen (19 september 1985), volgde een week Springhaver, Utrecht en toen niets. Nadat Cupido Films de film had overgenomen van The Movies volgde de Amsterdamse première in januari 1986.

Filmuziek

James Michael Taylor

Camera

Toni Kuhn

Montage

Julie Sloane, George Sluizer

Geluid

Bernardine Ligthart

Kleur

Kleur