Pervola - Sporen in de sneeuw (1985)

Regie

Orlow Seunke

Scenario

Orlow Seunke, Dirk Ayelt Kooiman i.s.m. Gerard Thoolen, Maarten Koopman

Release

26-09-1985

Studio

Maya Filmproduktie

Duur

102
Filminformatie

Verhaal

Twee broers Simon en Hein zijn twee broers die twee compleet verschillende leefwijzen vertegenwoordigen. Simon is een verloederde, homofiele variété-artiest en Hein zet als onkreukbare effectenmakelaar de zaak van hun vader voort. Als het bericht komt dat hun vader in een noords land op sterven ligt, reizen ze, na lange tijd weer verenigd, gezamenlijk af. Bij hun aankomst is de oude net overleden (alleen Hein treft hem nog levend); hij heeft te kennen gegeven in het nog noordelijker gelegen Pervola begraven te willen worden, bij zijn tweede vrouw. Simon neemt het initiatief voor de zware tocht. Hein gaat op het laatste moment mee om een oogje in het zeil te houden. Het is al duidelijk geworden dat hij zijn broer bedonderd heeft met de verdeling van de zaak van de vader indertijd en dat hij stelselmatig het contact tussen zijn broer Simon en hun vader heeft verstoord. De barre tocht per huifslede, met aan boord het stoffelijk overschot van de vader, de twee broers en een inlandse wagenvoerder, is een ware beproeving. Simon blijkt een wilskrachtige, vrije natuur, Hein verliest zijn burgelijke voorkomen en ontpopt zich als een zwakkeling. De reis eindigt in een nachtmerrie. De kist met het lijk valt in een rivier, de slede raakt in brand en de broers worden van elkaar gescheiden door onenigheid en het vijandige klimaat. Aan het slot van de film voert Simon in een theater een toneelstukje op dat zich in een sneeuwlandschap afspeelt. De suggestie wordt gewekt dat de hele film maar een toneelstuk was, dat als werkelijkheid gepresenteerd werd, maar schijn was. --------------------------------------------------------------------------------

Cast

Gerard Thoolen (Simon van Oyen), Bram van der Vlugt (Hein van Oyen), Melle van Essen (Aapo), Jan Willem Hees (vader Van Oyen), Thom Hoffman (Ron), Jaap Hoogstra (Olga), Brigitte Kaandorp (Truusje), Phons Leussink (Adelaar), Mircea Krishan (Duitser), Adrian Brine (Engelsman), Suzanne Colin (Franse dame), Rolf Leenders (kale man), Gunvor Asen (huishoudster), Anna van Beers (dienstbode), Ingvall Pryts (koetsier), Hennie Velthuis (werkvrouw), Hans Holtkamp (soldaat

Ontstaan

Opgenomen in het noorden van Noorwegen (in Røros, vijfhonderd kilometer ten noorden van Oslo). In 1978 was werd het plan om PERVOLA te verfilmen door het Produktiefonds afgedaan als te hoog gegrepen. Helmert Woudenberg was in 1985 niet beschikbaar om de rol van één van de twee broers te spelen, naast Gerard Thoolen, zoals dat in 1978 de bedoeling was geweest. Gerard Thoolen brak op grond van artistieke meningsverschillen met Seunke, o.a. de keuze van Bram van der Vlugt voor de tweede hoofdrol beviel Gerard Thoolen niet ('Een figuur uit "Herenstraat"? Niet in mijn film'). Eerste hoofdrol voor Bram van der Vlugt, die zijn eerste filmrol speelde in 1975 in de korte film NOORDENWIND van Floor Foelkel.

Facts

De kou in Noorwegen maakte de opnamen niet bepaald gemakkelijk: zo vroor geluidsman Georges Bossaers met zijn linkeroor vast aan zijn koptelefoon, vertikte het paard Stella de dienst en waren koude handen en voeten regelrechte verschrikkingen.

Prijzen

: Speciale prijs van de jury voor het hele oeuvre van Orlow Seunke tijdens de Nederlandse filmdagen. Deelname aan het festival van Venetië. VPRO prijs uitgereikt tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

Filmuziek

Maarten Koopman

Camera

Theo Bierkens

Montage

Orlow Seunke, Dorith Vinken

Kostuums

Anna Verhoeven

Geluid

George Bossaers

Kleur

Kleur

Art director

Misjel Vermeiren