Parfait Amour (1985)

Regie

Jean van de Velde

Scenario

Jean van de Velde, geïnspireerd door de boeken 'De lach' van Milan Kundera en 'De straat van de donkere winkels' van Patrick Modiano.

Release

17-01-1985

Studio

De Eerste Amsterdamse Filmassociatie van 1980 (1985)

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Film behandelt het verhaal van de oorspronkelijk Tsjechische, maar in het Westen woonachtige Pavel Mosz. Mosz is bij een auto-ongeluk (hij werd opzettelijk overreden) zijn geheugen kwijtgeraakt en tracht, na zijn ontslag uit het ziekenhuis, de draad van zijn leven weer op te pakken. Allerlei personages die met het verleden van Mosz hebben te maken worden opgevoerd. In hoeverre de gegevens die Mosz in de loop van de film over zijn leven aangereikt krijgt, op waarheid berusten, wordt niet duidelijk. Uiteindelijk schiet Pavel Mosz, in het besef van een hem opgedrongen identiteit, een vriend neer.

Cast

Onno Molenkamp (Pavel Mosz), Piet Kamerman (Guido Vercauteren), Guusje van Tilborgh (Maddy), Peter Tuinman (Rudy), Joop van Leeuwen (Viktor Hajek), Jaap Hoogstra (Gregor von Sachsendorf), Leen Jongewaard (Jaromir), Joss Flühr (psychiater), Johan Leysen (Daniel Brezinski), Helmert Woudenberg (Lucien van Calster), Hans Veerman (man bij projector), Jan de Vries (barkeeper)

Ontstaan

Film kostte 450.000 gulden. Bij pers en publiek negatief ontvangen.

Filmuziek

Johanna d'Armagnac

Camera

Jules vann den Steenhoven

Montage

Edgar Bircksen

Kostuums

Maria Dumas

Geluid

Otto Horsch, Erik Langhout, Max Beinema (muziek

Special effects

Ben de Jong, Harry Wiessenhaan

Kleur

Kleur

Art director

Hemmo Sportel