Ornithopter (1985)

Regie

Annette Apon

Scenario

Annette Apon op basis van improvisaties van de acteurs.

Release

05-06-1985

Studio

Anette Apon Produkties

Duur

87
Filminformatie

Verhaal

De experimentele film vertelt twee aparte verhalen met een zelfde thema: de onmogelijkheid om los te komen van een groep, de sociale verplichting die het eigen initiatief onderdrukt. In het eerste verhaal spreken een paar jongens en meisjes op een zondagochtend af in een snackbar om in de natuur vogels te gaan bekijken. Maar de auto is stuk en het ontbreekt hen aan doortastendheid om er wat aan te doen. Ze wachten doelloos in de snackbar tot er wat gebeurt. In het andere verhaal is een groep bij elkaar om een ander natuurverschijnsel, een zonsverduistering, te observeren. Ook daarvan komt niets. Beide verhalen eindigen met een vechtpartij.

Cast

Maartje Nevejan (Paula), Jacqueline Tier (Janine), Rob Poncin (Fred), Chris Vinken (Barry), Marcel Musters (Harry), Geert Lageveen (Herman), Yolanda Entius (Christa), Margreet Kooistra (Judith), Mark Rietman (Rob), Ruth Wermers (Lies), Metta Gramberg (Roos), Erik de Vogel (Reinier)

Ontstaan

De titel van de film is ontleend aan een ontwerp dat Leonardo da Vinci maakte voor een vliegmachine. Het ding kwam nooit van de grond omdat de menselijke spierkracht ontoereikend was. Gemaakt met een twaalftal leerlingen van de Amsterdamse Toneelschool en een crew bestaande uit vierdejaars leerlingen van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Budget: 86.000 gulden. Slecht ontvangen.

Filmuziek

Rob Poncin

Camera

Nils Post

Montage

Ton de Graaff

Geluid

Jac Vleeshouwers

Kleur

Kleur